GLEDALI SE PREKO NIŠANA, DANAS GRADE MIR Ratni veterani u posjeti Goraždu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

09. 11. 2017.

GLEDALI SE PREKO NIŠANA, DANAS GRADE MIR Ratni veterani u posjeti Goraždu - FOTO

Ratni veterani iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, te Srbije i Hrvatske kao i Vojske Jugoslavije danas borave u Goraždu.

Ratni veterani su danas okviru svoje posjete najprije posjetili Spomen obilježje "Goražde Grad heroj" gdje su položili cvijeće i odali počast palim borcima, pripadnicima Armije BiH za odbranu Goražda, gdje im je održan i historijski čas o najznačjnim bitkama koje su vođene za odbranu Goražda. Nakon toga cvijeće su položili i ubijenoj djeci Goražda gdje također održan historijski čast. U ratnim okrutnostima ni oni najmlađi nisu pošteđeni zbog politike koja je vođena od 1992 do 1995. godine na prostorima Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda veteranima je održan i historijski čas o mostu ispod mosta koji je u opkoljenom Goraždu služio za prelazak građana sa jedne na drugu stranu Drine, a nalazi se ispod mosta Alije Izetbegovića koji je danas kao trajno sjećanje na ratni period u Goraždu.

Potom su obišli i Zavičajni muzej gdje izloženo ratno naoružanje, i ratna logistika koja se koristila za preživljavanje građana opkoljenog Goražda.

Nakon Zavičajnog muzeja počast su odali i palim pripadnicima MUP-a, jedinice koja je prva stala u odbranu Goražda i formirala njegove prve linije odbrane.



Ratni veterani koji su se u periodu 1992 do 1995. godine našli na suprotnim stranama gledajući se preko nišana obišli su i nakadašnju Ratnu bolnicu, danas Kantonalnu bolnicu Isak Samokovlija u Goraždu gdje su liječeni ranjenicu u nejtežim ratnim razaranjima bez ikakvih uslova za rad ljekara, gdje su operacije vršene bez anestezije, sa nedovoljno zavoja i medicinske opreme uz snalažljivost prije svega ljekara ali i prkosan duh koji neprijatelj nikada nije uspio pobjediti improvizovano je mnogo toga u nekadašnjoj ratnoj bolnici.

Na kraju svoje posjete Vetereni će običi i mjesto Rorovi gdje neprijatelju grad Goražde bio na nišanu, gdje danas postoji i teško naoružanje kojem je grad Goražde gađan, odakle su ubijani civili, djeca bez milosti.

Današnja posjeta nekadašnjih vojnih veterana sa suprotnih strana ima za cilj da pokaže da uprkos ratnim neprijateljstvima u koje ih je na surov način uvukla politika tadašnjeg društa treba i mora da se gradi mir na ovim prostorima.


POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU OVDJE


Goražde PRESS

Stranice