Goražde bez doktora bilo bi jedinstveno u Evropi - Goražde PRESS

Breaking

27. 12. 2017.

Goražde bez doktora bilo bi jedinstveno u Evropi

Ako goraždanski ljekari ostanu bez posla, brigu o njihovom materijalnom položaju sve dok se ne snađu preuzeće kolege iz Federalnog sindikata.

Ni nakon više od 50 dana štrajka, pomaka u pregovorima Sindikata doktora i stomatologa sa vlastima BPK-a Goražde do zaključenja ovog izvještaja nije bilo. U Sindikatu smatraju da vlasti ne shvataju ozbiljno njihove otkaze i činjenicu da bez dogovora od petka građane neće imati ko da liječi.

Ne valja ni premijer

- Mi smo odlučni, u petak ističe otkazni rok koji moramo ispoštovati i mi prestajemo biti uposlenici zdravstvenih ustanova. Vlada se sakriva iza zaključaka Skupštine BPK-a, koji su obeshrabrujući, rekao nam je dr. Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora i stomatologa BPK-a Goražde.

Podršku kolegama jučer su dolaskom u Goražde dali predstavnici Federalnog sindikata doktora, koji će nakon otkaza preuzeti brigu o materijalnom zbrinjavanju svih koji ostanu bez posla.

- Ovo je jedinstven slučaj u Evropi i ne mogu da vjerujem da je to interes vlasti, ali i ovog naroda. Ako Goražde po tome želi biti jedinstveno, nismo mi krivi, rekao nam je dr. Rijad Zaid, predsjednik Federalnog sindikata.

U Vladi BPK-a Goražde nemaju spreman odgovor na situaciju koja se može desiti ako skoro svi doktori u Goraždu prekinu radni odnos. Jedna od opcija je liječenje van Kantona, s tim da treba napomenuti da Zavod zdravstvenog osiguranja već ima milionska dugovanja prema Kliničkom centru Sarajevo. Izvori Oslobođenja bliski skupštinskoj većini kažu da je Vlada talac ministricine (liberali) i još nekoliko manjih stranaka, koje su čak bile spremne smijeniti premijera jer se dogovorio s doktorima.

- Ne razmišljam o tome da bi doktori mogli otići. Fino je njima i pored plaće. Sve je ovo određena vrsta pritiska da se raspodijeli ono čega nema, rekao nam je zastupnik Novog pokreta u Skupštini BPK-a Goražde Rasim Mujagić.

Odgovor na pitanje šta ako doktori odu, nema ni prvi čovjek Grada, koji je osnivač Doma zdravlja. Poslanik u Parlamentu FBiH Dževad Adžem smatra da ovim odnosom vlasti šalju jasnu poruku građanima da je rizično planirati budućnost na ovim prostorima.

Krpljenje rupa

- Jasno je da Vlada BPK-a nema koncepciju. Ovo je rezultat višegodišnje improvizacije i postavljanja nestručnih i nesposobnih kadrova na važne funkcije kao što je Ministarstvo zdravstva, istakao je Adžem.

Iz Vlade poručuju da su spremni povećati satnicu do 2,15, ali da se ne povećavaju koeficijenti doktora. Za Sindikat su koeficijenti ključ rješenja, po cijenu manje satnice.

Epilog je i dalje neizvjestan, a cijenu plaćaju građani, posebno grada Goražda, kojem će aktuelna vlast u Kantonu izmjenom zakona o raspodjeli prihoda umanjiti budžet kako bi pokrpila vlastite gubitke. Tako bi Goraždani mogli ostati bez medicinske zaštite, ali i platiti povećanje plaće ostalim budžetskim korisnicima.



Oslobođenje

Stranice