Kladionice pod svaku cijenu žele spriječiti novi zakon u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

23. 12. 2017.

Kladionice pod svaku cijenu žele spriječiti novi zakon u Goraždu

Nakon što je obustavljeno usvajanje izmjena Zakona o igrama na sreću u Parlamentu FBiH te pravednije oporezivanje kladionica, niži nivoi vlasti su "pravdu" uzeli u svoje ruke.

Jedan od posljednjih pokušaja dodatnog oporezivanja kladionica u toku je u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK). Tamošnje Ministarstvo finansija je u skupštinsku proceduru uputilo zakon prema kojem bi vlasnici poslovnih prostora u kojima se priređuju igre na sreću plaćali porez na imovinu u iznosu od 0,82 KM po kvadratu dnevno, odnosno 300 KM godišnje.

Priređivači igara na sreću već su se oglasili ovim povodom ističući da "ovo nema ni u Sjevernoj Koreji".

- Ovo je samo još jedan od načina da se iz Goražda potpuno otjeraju legalne domaće kladionice i da se pogoduje drugim interesnim lobijima i crnom tržištu. Kako drugačije komentirati činjenicu da će vlasnik prostora od npr. 30 kvadrata morati platiti 9.000 KM godišnje poreza na imovinu ako taj prostor izda u zakup kladionici, a ako ga izda u zakup drugoj djelatnosti, morat će platiti samo 90 KM – kazali su u saopćenju za medije priređivači igara na sreću.

Stav ministarstva

Iz Ministarstva finansija BPK odlučno odbacuju ove navode ističući da se oporezivanje imovine u principu vrši po dva kriterija pravednosti i to kriteriju koristi i kriteriju mogućnosti plaćanja.

- Jedna od temeljnih uloga države jeste zaštita vlasništva, pa vlasnici moraju platiti državi troškove koje ona ima u zaštiti njihove imovine i to troškove sudstva, policije i državne administracije. Osim pružanja sigurnosti i zaštite imovine, država pruža vlasnicima određene usluge koje povećavaju vrijednost imovine, ali i koriste njezinu vlasniku. Tako naprimjer objekti odnosno nekretnine u kojima se priređuju igre na sreću zbog same djelatnosti kao i zbog velike količine novca koji se u gotovini uplaćuje iziskuju znatno veći angažman policije u cilju fizičke zaštite te bi bilo nepravedno da se te nekretnine ne oporezuju u znatno većem iznosu u odnosu na ostale nekretnine poput kuća za odmor jer bi u tom slučaju drugi porezni obveznici snosili te troškove što je svakako nedopustivo – poručili su iz Ministarstva.

Dodaju da "prema kriteriju mogućnosti plaćanja, veća imovina pojedinca znači da je pravno ili fizičko lice platežno sposobnije, pa prema tome mora platiti i veći porez".

- Naime, dohodak odnosno dobit ne označava u cjelosti mogućnost plaćanja, pa ni porezni kapacitet pravnog ili fizičkog lica. Posjedovanje imovine povećava taj kapacitet iznad razine dohotka odnosno dobiti a veća imovina znači i veću sigurnost u razdobljima ekonomske depresije i veći stepen likvidnosti. Pored toga imovina daje veću mogućnost plaćanja poreza, te je u smislu povećanja pravednosti opravdano je osim dohotka i dobiti, oporezivati i imovinu – pojasnili su iz Ministarstva.

Navode da "priređivači igara na sreću, lica koja im daju pod zakup poslovne prostore kao i sami učesnici u igrama na sreću u pogledu oporezivanja imaju privilegiran položaj iako ostvaruju ili su u mogućnosti da ostvare veliku dobit odnosno dohodak što povećava njihove mogućnosti plaćanja".

Favoriziran položaj kladionica

- Tako priređivači igara na sreću plaćaju samo 10 posto poreza na dobit dok učenici u igrama na sreću na iznose do 100 KM ne plaćaju ni porez na dohodak za razliku od lica koja po drugom osnovu ostvaruju dohodak a koja imaju obavezu da plate porez i na iznose ispod 100 KM. Ako uzmemo u obzir da je prosječna plaća u BiH cca 860 KM, to znači da uposlenik u Federaciji BiH u prosjeku dnevno zaradi oko  40 KM i na taj iznos mora da plati porez na dohodak i pripadajuće doprinose dok učesnik u igrama na sreću ukoliko danas dobije pet puta po 99 KM nema nikakvu obavezu prema državi – kazali su nam u Ministarstvu.

Poručuju da je "navedeno nepravedno i iako je Federaciji BiH očigledno prihvatljivo, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde nije te je zbog toga potrebno imajući u vidu koristi koje imaju priređivači igara na sreću, odnosno lica koja istima izdaju pod zakup poslovne prostore te njihove mogućnosti plaćanja, neophodno oporezovati poslovne prostore u kojima se priređuju igre na sreću sa 300 KM po kvadratu na godišnjem nivou što za iste na dnevnom nivou predstavlja simbolično opterećenje u odnosnu na njihovu dobit odnosno dohodak od 0,82 KM po kvadratu".

- Kako se takve usluge pružaju na nivou kantona, i sam porez na imovinu je djelom prihod kantona jer je neophodan za finansiranje istih te je Kanton obavezan da na adekvatan način uredi pitanje oporezivanja imovine uzimajuću u obzir navedene specifičnosti – zaključuju iz Ministarstva.

Skupština BPK bi na zakazanoj redovnoj sjednici 26. decembra trebala raspravljati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde. Tada će se i vidjeti da li postoji politička volja za uvođenje većeg poreza za kladionice u gradu na Drini.



Faktor

Stranice