U Goraždu održana manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“ - Goražde PRESS

Breaking

27. 12. 2017.

U Goraždu održana manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“

U Goraždu je u organizaciji Centra za kulturu održana završna svečanost 21. Književne manifestacije „ Drinske večeri dječije poezije“. Ova manifestacija regionalnog karaktera promoviše i afirmiše stvaralaštvo mladih literatata, đaka osnovnih škola i predstavlja višestruko značajan događaj.

Učesnike manifestacije i goste pozdravio je Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu koji je istakao opredjeljenje ove javne ustanove da podržava i potiče sve oblike kreativnog izražavanja djece, a među njima i književno stvaralaštvo.
-Veoma smo ponosni kao organizatori Drinskih večeri dječije poezije da sačuvamo nivo ove manifestacije i njen osnovni karakter i kvalitet što potvruđuje i činjenica da se ove godine oko nje i uz nju okupio veliki broj najmlađih književnih autora iz više gradova – istakao je Fejzić. On se zahvalio rukovodstvima osnovnih škola i nastavnicima/ profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj saradnji u realizaciji ove značajne manifestacije.

„ Ove godine, pored đaka osnovnih škola iz BPK Goražde, u manifestaciji su učestvovali učenice i učenici osnovnih škola iz regiona: OŠ „ Sveti Sava „ – Rogatica, „ OŠ „ Veselin Masleša“ – Foča, OŠ „Sokolac“ , OŠ „ Rudo“. Na javni poziv, to ističem kao ilustraciju interesovanja i škola i đaka, dobili smo 250 dječijih literarnih radova. Đaci su pisali na teme : „ Djeca su izvor sreće“ ( za učenike od I do V razreda) i „ Dobro se dobrim vraća“ ( za đake od VI do IX razreda)- kaže Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno – umjetničkih aktivnosti u Centru za kulturu.

Sve dosadašnje manifestacije pratila je posebna, vrijedna zbirka u kojoj su objavljivani nagrađeni i izdvojeni literarni radovi. U ovogodišnjoj zbirci čije su urednice Mensura Sijerčić i Mubera Čavčić, nalaze se 64 rada đaka iz deset osnovnih škola. U dvedeset jednoj zbirci koliko je ih je štampano uz ovu manifestaciju, sabrano je više od 1400 pjesama i proznih radova đaka osnovnih škola, što je istinsko blago dječijeg stvaralaštva.



„ U goraždanskom Centru za kulturu grupa entuzijsta ne posustaje u plemenitoj misiji da svake godine prikupi na desetine dječijih poetskih tvorevina i iste ponudi čitaocima u vidu zbirke poezije. Tradicionalna manifestacija „ Drinske večeri dječije poezije“ afirmiše stvaralaštvo učenika osnovnih škola i razvija takmičarski duh kod mladih pjesnika..“ – napisala je Mr.sci Emina Hadžić, u rezenziji ovogodinje zbirke.

Među nagradama najuspješnijim autorima radova bile su i knjige koje su darivali izdavačka kuća „Bosanska riječ“ i poznati pisac za djecu Ivica Vanja Rorić. Rorić je djeci i manifestaciji poklonio i pjesmu „ Zašto mene sunce voli“ koji je prvi put pročitana na završnoj svečanosti ovogodišnje manifestacije „Drinske večeri dječije poezije“.

Nagrade najuspješnijim autorima i zahvalnice za škole, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Gradsku upravi Goražde uručio je direktor Centra za kulturu Murat Fejzić, a voditeljice završne svečanosti bile su Amila Herak i Džejlana Šehić.

NAGRAĐENI UČENICI

Najbolji rad u kategoriji đaka od prvog do petog razreda, prema odluci stručne komisije, imala je Nura Kuduz, učenica III2 razreda OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ – (Goražde) , druga nagrada pripala je Ilhani Pleh, učenici OŠ „ Hasan Turčalo Brzi“ ( Ilovača) i Emi Deljo – IV razred, OŠ „ Husein ef. Đozo“. Treću nagradu osvojila je Imran Ratković, učenica OŠ „ Mehmedalija Mak Dizdar“ ( Vitkovići).

Stručna komisija za naljepšu strofu izabrala je dio iz pjesme čiji je autor Pavle Tešević, učenik IV1 razreda OŠ „ Rudo“.

U kategoriji đaka od petog do devetog razreda osnovnih škola najbolji literarni ( prozni) rad imala je Adna Ahmetspahić, učenica IX razreda OŠ „ Ustikolina“ ( Foča u FBiH), drugu nagradu osvojila je Amila Bujak, učenica IX razreda OŠ „ Prača“ ( pale u FBiH) a treću Vedad Avdović, učenik VIIb razreda OŠ „Husein ef. Đozo“ ( Goražde).

Po odluci stručne komisije nagrada za poseban pjesnički izražaj pripala je Đorđu Kovačeviću, učeniku IX2 razreda OŠ „ Sokolac“.



Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice