ZASTUPNICA U SKUPŠTINI BPK EDITA VELIĆ Očekujem da pravosuđe i vlast u BPK rasvijetle slučaj prodaje imovine "Drine" u Crnoj Gori - Goražde PRESS

Breaking

29. 12. 2017.

ZASTUPNICA U SKUPŠTINI BPK EDITA VELIĆ Očekujem da pravosuđe i vlast u BPK rasvijetle slučaj prodaje imovine "Drine" u Crnoj Gori

Eksperti upozoravaju da Bosna i Hercegovina u susjednim zemljama ima imovinu vrijednu milijarde konvertibilnih maraka, a koja propada ili je umjesto Bosne i Hercegovine koriste druga lica.

Gostujući nedavno na N1 televiziji Haris Silajdžić je kazao da se u proteklih godinu i pol dana bavio stavljanja u funkciju državne imovine koja je marginalizirana. Nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i ministar vanjskih poslova BiH, kazao je da se radi o imovini vrijednoj 60 milijardi konvertibilnih maraka.

Bosanskohercegovačke vlasti ne čine skoro ništa da se takva imovina vrati stvarnim vlasnicima. Najčešće su to javne kompanije Bosne i Hercegovine, ili same vlade.

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero upozorio je za Patriju da Komisija za državnu imovinu raspolaže s većim imetkom nego Centralna banka BiH, ali da se ta imovina konstantno pljačka. Za njega je imovina jednaka novcu. Da se, rekao je, državna imovina sačuvala, sada Bosni i Hercegovini ne bi trebao ni MMF niti bilo koja druga međunarodna finansijska institucija. Država bi novac mogla crpiti iz vlastite imovine.

Žurnal je početkom godine objavio da je Građevinsko privredno društvo DRINA  Goražde 80 miliona KM vrijednu imovinu u Crnoj Gori prodala izvjesnom Slobodanu Kneževiću iz Nikšića, i to za 266 hiljada i 666 eura. Isti magazin dalje piše da je ta imovina prodata protivzakonito, „jer je vlasnik te imovine Kanton Goražde, a ne Drina“.

“MGIO Drina Goražde je 9.10.2008.godine zaključila ugovor o kupoprodaji sa Slobodanom Kneževićem iz Nikšića i prodala imovinu koja se nalazi u Crnoj Gori za 266.666 eura i na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist na štetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Informacija vam se dostavlja radi podnošenja izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba u MGIP 'Goražde' ili pokretanja parničnog postupka pred sudom u Crnoj Gori radi poništenja ugovora jer je imovina prodata”, naveo je u dopisu tadašnji direktor federalne Agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić.

Početkom 2013. Skupština BPK zatražila je od tužilaštava i policijskih agencija da pokrenu istragu o prodaji imovine u Crnoj Gori. Tužilaštvo BiH se proglasilo nenadležnim, pa je istragu preuzelo Tužilaštvo BPK. Inspektori Federalne uprave policije podnose krivičnu prijavu protiv više osoba, ali taj predmet nije okončan do danas. Jedan od razloga zašto istraga traje tako dugo može biti i politički utjecaj na pravosuđe. Žurnal je, pozivajući se na Sarajevsku berzu objavio da je jedan od suvlasnika GPD Drina i izvjesni Halil Oković. Isto prezime nosi i aktuelni premijer Bosansko-podrinjskog kantona SDA-ov Emir Oković.

DF-ova zastupnica u Skupštini BPK Edita Velić kaže za agenciju Patria da očekuje od pravosudnih organa, i od izvršne vlasti BPK Goražde, da preduzmu aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja prodaje imovine GPD “Drina”.

„Ukoliko je prodaja bila nezakonita, onda bi neko trebao odgovarati za istu, rekla je Velić, dodajući da se radi o ogromnoj imovini BPK Goražde koja bi, ukoliko se nadoknadi šteta, vratila nadu u bolji život na obalama Drine.

Velić je uvjerena da postoje progresivne, kosmopolitske i snage sklone očuvanju zakona, te vjerujem da će istražni organi ovaj slučaj sprovesti do kraja.



Goražde PRESS / Patria

Stranice