Centralno spomen obilježje braniocima Goražda uskoro dobija novi izgled - Goražde PRESS

Breaking

30. 01. 2018.

Centralno spomen obilježje braniocima Goražda uskoro dobija novi izgled

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i predstavnik Društva za arhitektonsko projektovanje, trgovinu i usluge „ARING“ d.o.o. Goražde Haris Šalo potpisali su danas Ugovor o izradi urbanističko-arhitektonskog rješenja rekonstrukcije i dogradnje Centralnog spomen obilježja branilaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Radi se o dokumentaciji koja se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju već postojećeg spomen obilježja „Goražde-Grad heroj svojim braniocima“ na površini od 720 metara kvadratnih. Vrijednost ugovora je 5.900 KM, a projektant se obavezuje da će u roku od petnaest dana izraditi ovu projektnu dokumentaciju.

” Očekujem da će to biti urađeno u što je moguće kraćem vremenu, očekujem čak i građevinske radove u smislu implementacije onog što je zamišljeno u tom projektu. Ono što je jako bitno da je na nivou Grada u toku usvajanje i Regulacionog plana koji definiše taj prostor. Do sada on nije bio prepoznat kao spomen obilježje već se vodio kao zemljište koje nije poznavalo  građevinu na tom lokalitetu. U određenom smislu možemo reći da je to i legalizovanje, a u drugom kontekstu, dalji razvoj ovog objekta, na kojem želimo ispisati imena svih poginulih boraca, priliči onome što je Goražde bilo i ono što su na kraju krajeva branioci Goražda dali u ovoj borbi koja se ticala 1992-1995. godine i ostanka na rijeci Drini”- kazao je premijer Oković.

Za rekonstrukciju i dogradnju centralnog spomen obilježja  Vlada je u budžetu za ovu godinu planirala 100.000 KM, a njegovim konačnim uređenjem ovaj grad i Kanton dobiće spomen obilježje dostojno njenih branitelja čiji su životi ugrađeni u temelje slobodne i nezavisne države Bosne i Hercegovine.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice