Ekonomski i privredno razvijeno Goražde je važan potencijal za koridor Sarajevo-Beograd - Goražde PRESS

Breaking

07. 01. 2018.

Ekonomski i privredno razvijeno Goražde je važan potencijal za koridor Sarajevo-Beograd

Iz Goražda se često čuju apeli da trasa autoputa Beograd - Sarajevo mora uključiti i taj prostor. Entitetskim i državnoj vlasti upućena je poruka da je ova regija suočena sa značajnim problemom odsustva ključnih infrastrukturnih projekata.

Sa skupova koji su organizirani o toj temi u Goraždu, a kojima su prisustvovali i predstavnici Sandžaka iz Srbije, zagovarano je da je ruta autoputa Sarajevo – Goražde – Višegrad - Kotroman najbolja veza s autoputem 11 u Srbiji.

Zagovornici te trase smatraju da je uvažavanje njihovog prijedloga „šansa Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu da isprave grešku prema Podrinju, Sandžaku, kao i dijelovima tromeđe Crne Gore, Srbije i BiH.

Ministar Jusko o prijedlogu koji podrazumijeva da i Goražde bude obuhvaćeno tim cestovnim projektom kaže da se svakako taj dio BiH mora imati u vidu.

- Naravno, i u interesu Federacije BiH je da Goražde i ekonomski i privredni potencijal tog grada i kantona ne ostanu van važnih cestovnih koridora. U tom smislu, Ministarstvo će, u skladu sa svojim mogućnostima i objektivnim nadležnostima, podržavati i taj pravac povezivanja Sarajeva i Beograda modernom saobraćajnicom koja bi oživjela cijelu istočnu Bosnu - kaže Jusko.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice