Mirsad Karović planinar i spasilac iz Goražda i u 64. godini osvaja vrhove sa mlađim kolegama - Goražde PRESS

Breaking

30. 01. 2018.

Mirsad Karović planinar i spasilac iz Goražda i u 64. godini osvaja vrhove sa mlađim kolegama

Goraždanin Mirsad Karović Romi ima 63 godine, ali i dalje osvaja vrhove bh. i planina u regionu.

Prošao je Bjelašnicu, Jahorinu, Volujak, Visočicu, Zelengoru, na magični Maglić išao i četiri puta godišnje, a ove godine s kolegama i prijateljima planira pohode na hercegovački Prenj i Čvrsnicu. 

Nepoznate staze

- Adrenalin, taj prirodni izazov da čovjek hoda, penje se i pogleda odozgo, to me privlači. Mi to volimo. Jeste da ima i mnogo poznatih i nepoznatih staza, ali s jakom ekipom, kakva je naša, sve savladamo. Kondiciono smo veoma spremni i psihički opušteni – kaže Mirsad.




Prošle godine, osvojio je i medalju na Lovćenskom maratonu, bio je i na Durmitoru, ali i na 2.694 metra visokom vrhu Maja Jezerce na Prokletijama u Albaniji.

- Meni su 63, ali s momcima u punoj snazi, koji imaju 30-40 godina, idem rame uz rame. Bude i opasnih situacija. Na Magliću se jedan kolega poklizao niz provaliju, a Huso Biser, Hazim Ušanović i nas još nekoliko uspjeli smo da ga izvučemo. Bila je to litica koju je bilo zahtjevno proći i držali smo se za uže – sjeća se Mirsad.

Ljubav prema planinarstvu javila se tek prije 12 godina, s njom su nestali i zdravstveni problemi koje je imao, a Mirsad je i dobrovoljac u redovima Gorske službe spašavanja Goražde. Kasno je, kaže, da polaže ispit za gorskog spasioca, ali je učestvovao u nizu akcija kada je trebalo pomoći ljudima u nevolji. 

Lijekovi i hrana 

- U vrijeme velikog snijega, trebalo je u odsječena sela dostaviti lijekove i hranu. Nalazili smo ljude u teškoj situaciji. Jedan dedo u selu Smolj bio je polumrtav, ali smo ga oživjeli, spakovali i evakuirali. Ujutro kad smo ga posjetili u bolnici, bio je presretan – govori Romi, poručujući svima da je planina zdravlje, život i odmor.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice