Održana manifestacija posvećena liku i djelu Isaku Samokovliji - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

15. 01. 2018.

Održana manifestacija posvećena liku i djelu Isaku Samokovliji - FOTO

O Drini, Goraždu i suncu nad vječnom rijekom koje protiče kroz „ samo njegovo srce“ kako je rekao zaljubljenik u ovaj grad, postoji mnogo pjesama i zapisa. Ali, niko i nikada nije pisao o Goraždu, kao veliki bosanskohercegovački pripovjedač, dr. Isak Samokovlija.
Na obalama Drine, budući ljekar i književnik proveo je svoje najranije djetinjstvo koje je ostavilo neizbrisive tragove u njegovom sjećanju.
To se najbolje i najupečatljivije vidi iz pripovijetke “Sunce nad Drinom” gdje, između ostalog, piše: “Rođen sam u Goraždu, u toj maloj varošici istočne Bosne kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci. Drina je za mene jedan od dubljih doživljaja. Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće. Njena bistra čarobna zelena boja, puna sunca, koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila me za cijeli život vedrinom, čistotom i nekom čudesnom snagom…”

Dug prema piscu koji je Goražde ugradio u svjetsku književnost

Dio duga prema velikom bosanskohercegovačkom pripovjedaču, goraždanke i goraždani vraćaju kroz manifestaciju „ Dani Isaka Samokovlije“ – Sunce nad Drinom“. Zahvaljujući istrajnosti i upornosti zaposlenih u goraždanskom Centru za kulturu i podršci gradske uprave grada Goražda i resornog kantonlnog ministarstva ta manifestacija traje već četrnaest godina.
Na početku ovogodišnje manifestacije, delegacije Doma zdravlja „ Dr.Isak Samokovlija“, Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, Općine Fojnica, Grada Goražda i Centra za kulturu položile su vijence pred Samokovlijinu bistu, a potom je, na prijemu za zvanice, o književnom stvaralaštvu velikog pripovjedača, posebno o njegovoj posvećenosti „ malim“ ljudima, govorio direktor Doma zdravlja dr. Edin Čengić.
U holu Centra za kulturu postavljena je tradicionalna izložba plakata sa naslovnicama Samokovlijinih djela, a potom je uslijedio centralni dio programa.

-Grad Goražde u kontinuitetu podržava sve manifestacije koje promovišu i afirmišu svaku kulturnu djelatnost, a posebno je važna ova manifestacija posvećena Isaku Samokovliji. Ona na specifičan način upućuje i na značaj čitanja i ja pozivam mlade da što više čitaju, da čitaju i djela Isaka Samokovlije – rekao je u obraćanju gradonačelnik Goražda, dr.sci Muhamed Ramović.

Nakon što se zahvalio svima koji pomažu da manifestacija traje, direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić je posebno naglasio želju organizatora da „Dani Isaka Samokovlije“ bude istinska bosanskohercegovačka manifestacija.



-Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste da se dio programa o životu i djelu ovog književnika predstavi i u drugim gardovima Bosne i Hercegovine – rekao je Fejzić koji je navio i inteziviranje aktivnosti na postizanju dogovora oko uspostavljnja književne nagrade koja bi nosila ime Isaka Samokovlije a bila bi dodjeljivanja u okviru goraždanske manifestacije.

O značaju Isakovog ukupnog književnog stvaralaštva i ljudskog angažmana govorili su i Emina Hadžić, u ime Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, te Nevres Jemendžić, predstavnik općine Fojnica.
Dr. Eli Tauber, savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH posebno je, u svom obraćanju, naglasio bogatstvo književnog stvaralaštva Isaka Samokovlije i trajnu vrijednost njegovog djela. -Samokovliju trebamo stalno i iznova čitati, razumijevaći univerzalnost poruka koje sadrži svaka njegova pripovjetka, drama, pjesma – rekao je Tauber.

Posebna vrijednost ovog ali i svih narednih sadržaja u okviru manifestacije posvećene Samokovliji jete učešće mladih u njoj. Ovaj put obradovali su nas đaci OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“, članice i članovi dramske sekcije škole sa kojima je radio profesor Rasim Ligata i koji su izveli dio iz igrokaza rađenog po Samokovlijinoj pripovjetci „ Mirjamina kosa“. Nakon njih, nastupili su, pod rukovodstvom nastavnice Enise Fočo, članice i članovi hora OŠ „ Husein ef. Đozo“ izvedbama sevdalinki i poznate sefardske pjesme „ Adio Kerida“.



Tradicionalno, svoje su pjesme, tematski vezane za Goražde i Drinu, govorili su članovi Književnog kluba „ Isak“ koji djeluje u okviru Centra za kulturu. Ovaj put bili su to Enisa Hrelja i Munever Perla i Slavko Klisura.

Manifestacija “ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” će biti nastavljena u februaru, kada će Centar za kulturu raspisati javni poziv za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola na teme koje opserviraju stvaralaštvo Isaka Samokovlije. U proljeće ove godine biće održan kviz znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije, planirana je i izložba likovnih djela nastalih u goraždanskoj likovnoj koloniji a trebala bi da bude postavljena u Fojnici i Sarajevu.


POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU


Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice