Pocijepane ratne fotografije na goraždanskom "mostu ispod mosta" - Goražde PRESS

Breaking

27. 01. 2018.

Pocijepane ratne fotografije na goraždanskom "mostu ispod mosta"

Pocijepane su neke od fotografija koje oslikavaju život stanovnika Goražda u zaštićenoj zoni UN-a, simbolično izložene na "mostu ispod mosta", a građani su s razlogom ogorčeni.

Kako je za Klix.ba rečeno iz policije, za slučaj vandalizma nisu bili obavješteni, te će na mjesto događaja izaći naknadno, poslije čega će biti otvorena istraga.

Most ispod Mosta Alije Izetbegovića nedavno je osvijetljen, a prije izvjesnog vremena i djelimično saniran. On predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih simbola otpora iz ne tako davne ratne prošlosti.

"Most ispod mosta" izgrađen je 1994. godine te je poslužio za prelazak sa jedne na drugu obalu Drine u danima kada je to bilo potpuno nemoguće zbog konstantnih granatiranja grada, ali i mosta koji je bio meta artiljerije.

Godinama su građani Goražda ukazivali na činjenicu da most propada i da je nakon rata zaboravljen, da bi lokalne vlasti učinile sve potrebno da ga sačuvaju i na određen način od njega naprave muzej otvorenog tipa koji bi čuvao sjećanje na teški period života grada. Pored sjećanja na opsadu koja je trajala 1.336 dana most ispod mosta je atrakcija zanimljiva turistima jer je riječ o jedinstvenom mostu u svijetu.




"Most ispod mosta" zanimljiv je i po svom idejnom tvorcu Selveru Sijerčiću koji je poginuo tokom rata u padu helikoptera.

Krajem prošle godine Gradska uprava Goražda za projekat osvjetljenja "Mosta ispod mosta" izdvojila je oko 34.000 KM. Ne tako davno, u rekonstrukciji mosta učestvovala su brojna udruženja, privrednici, goraždanske srednje škole, ali i pripadnici 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona OS BiH.

U blizini mosta u Omladinskoj ulici postavljeni su i simboli koji podsjećaju na humanitarnu akciju "Padobran“, ali i ratne mini-hidrocentrale što sve skupa čini svojevrsnu muzejsku postavku na otvorenom.



Klix

Stranice