U Goraždu zabilježena visoka koncentracija štetnih materija - Goražde PRESS

Breaking

14. 01. 2018.

U Goraždu zabilježena visoka koncentracija štetnih materija

Stanica Rasadnik šalje zabrinjavajuće podatke o zagađenju zraka u Goraždu, građani imaju probleme s disanjem, a ljekari više posla. U periodu mirnog vremena plinovi iz dimnjaka i oko 7.700 automobila lebde u zraku, ali ništa ne govori da će se zbog ugroženosti zdravlja stanovništva nešto poduzeti.

Osjetljive grupe

Podatke s mjernih stanica u BiH prate članovi Udruženja „Eko akcija“ iz Sarajeva. Po metodologiji Američke agencije za zaštitu okoliša, izračunavaju indeks kvaliteta zraka te izdaju upozorenja da osjetljive grupe, a povremeno i kompletno stanovništvo, smanje kretanje vani. Anes Podić iz „Eko akcije“ pojašnjava da Goražde, ali i ostatak države, najviše problema ima s lebdećim česticama PM10 i PM2.5.

- Niz gradova zapadne Evrope uveo je alarme, pa se u Parizu alarm za PM10 oglašava kad vrijednost dostigne koncentraciju od 80 mikrograma po kubnom metru. S općom uzbunom se uvodi „par-nepar“ u saobraćaj, zabranjuje se loženje, dio industrije prestaje s radom... Mi smo u Goraždu u 2016. imali i 171, u 2017. i 143 ili 154 mikrograma po kubnom metru, ali ljudi ne znaju ni šta se dešava - kaže Podić te ističe da su u sličnoj situaciji svi gradovi u kotlinama, a u puno goroj Tuzla, Živinice, Lukavac, Zenica i Sarajevo.

Emina Dedagić, specijalista pneumoftiziologije iz Doma zdravlja Goražde, ističe da je u januaru registrirano povećanje broja pacijenata sa simptomima oboljenja dišnih organa.

- Ovoj pojavi pogoduje značajno loš kvalitet zraka, kao i više temperature zraka. Zrak u gradu ima smanjenu koncentraciju kisika, a povećan procent raznih štetnih plinova iz različitih izvora. Djeca, starije osobe i hronični bolesnici su najosjetljiviji. Aerozagađenje se manifestira vrtoglavicom, glavoboljom, crvenilom i svrbežom u očima, curenjem iz nosa, kašljem i otežanim disanjem, a bolesti povezane sa zagađenim zrakom su astma, bronhitis, emfizem pluća, srčane i druge plućne bolesti i respiratorne alergije - ističe Dedagić.

Kantonalni inspektor za zaštitu okoliša Damir Živojević kaže da su privredni subjekti jednom godišnje vršili provjere emisije plinova iz ložišta.

Bez kazni

- Njihova mjerenja su gotovo stoprocentno u graničnim vrijednostima. Ukoliko se desi da određeni parametri iskaču, ovlaštena ispitna tijela daju preporuke šta uraditi. Mjerenja su zadovoljavajuća, a zagađenje se desi zato što se radi o malom prostoru, a velikom broju zagađivača - dodaje Živojević.

Inspektori do sada nisu izricali kazne.

Problem se može ublažiti  

Sedam prostornih planera, čiji je posao i zaštita okoliša, na evidenciji je nezaposlenih u Goraždu, kaže Ervin Dervišević, jedan od njih.

- Prometna infrastruktura tema je mog magistarskog rada u kojem obrađujem i segment zaštite okoline i zraka. Oko 16.000 dimnjaka i automobilskih auspuha u Goraždu ugrožava zdravlje ljudi. Problem se može ublažiti toplifikacijom grada, korištenjem bio-mase kao energenta, a i država treba biti uključena u subvencioniranje takvih projekata i stimuliranje građana za prelazak na druge sisteme grijanja - kaže Dervišević.Goražde PRESS / Avaz

Stranice