Organizacija porodica šehida BPK ostaje bez udjela u kapitalu benzinske pumpe - Goražde PRESS

Breaking

01. 02. 2018.

Organizacija porodica šehida BPK ostaje bez udjela u kapitalu benzinske pumpe

Kantonalni sud Goražde odbacio je žalbu Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK i potvrdio rješenje Općinskog suda da imovina benzinske pumpe „Enol“ bude uknjižena na „Proming“ iz Bugojna.

Riječ je o pumpi čiji je naziv nekad bio „Šeh-in“, a koju je kupio, preimenovao i zadužio sarajevski UNIS Institut, a Organizacija ostala manjinski vlasnik sa 30 posto dionica.

Krajem 2015. godine „Enol“ je, zbog neizmirenih obaveza, „Promingu“ dat pod zakup, da bi u postupku prinudne naplate duga za ranije isporučeno gorivo, za 506.000 KM postao i njegov vlasnik.

Općinski sud donio je rješenje prema kojem Organizacija ostaje bez udjela u pumpi koja je prije 22 godina bila njeno vlasništvo. Istim rješenjem naloženo je brisanje svih hipoteka, ugovora o zakupu.

Kantonalni sud nije uvažio žalbu Organizacije, jer je podnesena od neovlaštene osobe, odnosno za njeno zastupanje ovlašten je potpredsjednik, a ne predsjednik Upravnog odbora.

Predsjednik UO Admir Osmanspahić najavljuje apelaciju Ustavnom sudu BiH. Pumpa „Šeh-in“ u Goraždu sagrađena je donacijom Turske 1997. godine i jedna je od nekoliko u FBiH koje su trebale zapošljavati članove porodica šehida.

Osmanspahić tvrdi da je 2003. godine, spregom dijela članova rukovodstva Organizacije i firme, UNIS Institutu iz Sarajeva prodata nezakonito, falsificiranjem potpisa i fiktivnim prikazivanjem gubitaka. Nezakonitosti u prvobitnoj dokapitalizaciji pumpe „Šeh-in“ utvrđene su i tokom istrage FUP-a, ali slučaj još nije dobio pravosudni epilog.


Avaz

Stranice