Goražde učestvuje u jedinstvenom programu „Moje znanje – tvoje buduće zvanje?“ - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

27. 03. 2018.

Goražde učestvuje u jedinstvenom programu „Moje znanje – tvoje buduće zvanje?“ - FOTO

U okviru GIZ projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, kreiran je jedinstven program „Moje znanje – tvoje buduće zvanje?“ kojem je cilj da značajno doprinese poboljšanju kvalitete stručnog obrazovanja u BiH.

Programske aktivnosti su osmišljene kako bi se učenicama završnih razreda osnovnih škola kroz razmjenu iskustava sa učenicama koje pohađaju Tehničku školu „Hasib Hadžović“ u Goraždu, pružila podrška prilikom profesionalne orijentacije.  U sklopu izvođenja projektnog programa, mentorice koje pohađaju smjer Tehničke škole „Hasib Hadžović“„Mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC tehničar)“ će kontinuirano tokom pet mjeseci upoznavati male maturantice sa prednostima odabira tehničkih zvanja i zanimanja.

Direktor Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ u Goraždu Rifet Bečić naveo je u razgovoru sa učenicama-mentoricama da se ovdje radi o jedinstvenom programu koji ima za cilj uključivanje većeg broja djevojaka u tehnička zanimanja čije će kompetencije moći odgovoriti potrebama tržišta rada.



Lamija Kahvedžić, učenica trećeg razreda Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ u Goraždu, pohađa smjer „Mašinski tehničar za CNC – CNC Programer“ i u razgovoru je istakla svoje oduševljenje ovim programom navodeći da se bez razmišljanja prijavila da bude mentorica s obzirom da shvata važnost savjetovanja među vršnjacima, pružanja informacija i pomoći pri odabiru srednje škole.

Nakon procesa prijave mentorica i malih maturantica popunjavanjem prijavnog obrasca, uslijedit će redovni sastanci i razgovori u sklopu kojih će učenice osnovnih i srednjih škola učestvovati u kolaborativnom radu i aktivnoj razmjeni iskustava. Rezultati programa će biti predstavljeni  na grupnom sastanaku u Sarajevu, prilikom kojeg će biti upriličen odabir najbolje priče/izvještaja o mentorstvu, dodjela nagrade za pobjednice i niz drugih specijalno organizovanih aktivnosti za učesnice projekta.



Razvijanje mentoring programa za djevojke je jedan segment u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” pomoću kojeg Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ  aktivno radi na razvijanju i unapređenju stručnog obrazovanja i tehničkih znanja u Bosni i Hercegovini.




Vlada BPK

Stranice