PREDSTAVNICI ŠKOLE "YAHYA KEMAL ORTAOKULU" IZ ISTAMBULA POSJETILI GORAŽDE Potpisan sporazum o saradnji dvije škole - Goražde PRESS

Breaking

28. 03. 2018.

PREDSTAVNICI ŠKOLE "YAHYA KEMAL ORTAOKULU" IZ ISTAMBULA POSJETILI GORAŽDE Potpisan sporazum o saradnji dvije škole

U povodu obilježavanja Dana Osnovne škole „Husein ef. Đozo“, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas su organizirali prijem za predstavnike rukovodstva ove škole i delegaciju bratske škole „Yahya Kemal Ortaokulu“ iz općine Bayrampaşa u Istanbulu.

Prijem je bio prilika da se nastavnicima, učenicima i osoblju OŠ „Husein ef. Đozo“ čestita Dan škole i jubilarna, 70. godišnjica postojanja i rada, što je ovom prilikom, u svoje lično ime i u ime Vlade  BPK Goražde, učinio premijer  Emir Oković. On je ujedno iskazao iskreno zadovoljstvo današnjom posjetom predstavnika bratske škole iz Republike Turske.

Prema riječima ministra Damira Žuge, današnja posjeta nastavak je saradnje koja je započela 2015. godine potpisivanjem Protokola o bratimljenju škola iz Turske i BiH između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Instituta „Yunuz Emre“.

Ovaj protokol o saradnji omogućio je, između ostalog, i ulaganje sredstava u opremanje škola u BiH u kojima se izučava turski jezik, a u jedan takav projekat bila je uključena i OŠ „Husein ef. Đozo“.

– Podsjetiću da je upravo općina Bayrampaşa iz Istanbula implementirala jedan projekat u vrijednosti od oko 15.000,00 KM u OŠ „Husein ef. Đozo“ i nama je cilj da se takva saradnja i nastavi – istakao je resorni ministar i podsjetio da je broj učenika koji uče turski jezik u BiH u ekspanziji, te da se turski jezik, kao drugi strani jezik u osnovnim i srednjim školama, izučava u sedam kantona u FBiH.

Direktorica OŠ „Husein ef. Đozo“ Halida Kurtović i direktorica škole „Yahya Kemal Ortaokulu“ Sanem Tonyali danas su potpisale Sporazum o saradnji koji će omogućiti jačanje prijateljskih veza između dviju škola i omogućiti razvoj zajedničkih aktivnosti u oblasti obrazovanja, sporta i kulture.

– Prvi korak projekta bratimljenja ove dvije škole bi bio upoznavanje učenika, ostvarivanje zaista jedne bratske veze između učenika ovdje u Goraždu i učenika u Istanbulu. Veza između ova dva naroda, veza koja je zaista od srca već godinama traje i tu vezu želimo ovim projektom ojačati – istakla je Senem Tonyali.



Koristeći se prilikom, ministar Damir Žuga najavio je nove projekte u okviru OŠ „Husein ef. Đozo“ koji će doprinijeti poboljšanju uslova za njen rad.

– Raduju me ovakvi susreti, kao i to da je Vlada konačno dogovorila aktivnosti da za ovaj 70. reođendan izdvoji blizu 150.000,00 KM u saradnji sa svojim partnerima za stvaranje boljih uslova za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u ovoj školi, tj. za krov i sve ono što je u projektu dostavljeno Vladi kao problematika, a to je utopljavanje fiskulturne sale, a u sklopu toga i cjelokupne fasade na ovoj školi i utopljavanje Osnovne muzičke škole. Zaista je ovo jedan lijep poklon, prije svega premijera i ministra urbanizma, ali i cjelokupne Vlade ovoj školi za njen 70. rođendan – kazao je on.

Uz izraze zadovoljstva zbog uspostavljene saradnje između dvije škole i nade da će ona nastaviti, ministar Damir Žuga najavio je skoru posjetu delegacija jedne osnovne i jedne srednje škole s prostora BPK Goražde bratskim školama u Turskoj.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice