RATNI VOJNI INVALIDI U GORAŽDU OGORČENI Nakon Helezove revizije vraćeni u pravo, ali obećane isplate nema - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2018.

RATNI VOJNI INVALIDI U GORAŽDU OGORČENI Nakon Helezove revizije vraćeni u pravo, ali obećane isplate nema

Savez RVI BPK "Sinovi Drine" Goražde najavio je tužbu protiv Ministarstva za boračka pitanja FBiH, nakon što je odbijena retroaktivna isplata invalidnina ili njihove razlike za 13 ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Saveza Safet Sijerčić pojašnjava da se radi o RVI kojima su prava uskraćena tokom revizije u mandatu bivšeg ministra Zukana Heleza.

Branitelji Goražda uspjeli su dokazati da je to urađeno bez osnova, te su vraćeni u status koji su ranije imali, a s federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem dogovoreno je da se uradi otplatni plan i da isplata duga oštećenim braniteljima počne u februaru, uz isplatu januarske invalidnine.

- Federalni ministar je obećao da neće biti problema, mi smo čekali tu isplatu, ali od toga nije bilo ništa. Poduzimamo aktivnosti koje trebaju da pokažu da bi federalni ministar trebao biti ozbiljna osoba koja ispuni ono što obeća. Razočarani smo i kao ljudi, i kao patriote ovih krajeva nakon što je u Službu boračko–invalidske zaštite Goražde došla informacija da ovi ljudi nemaju pravo na retroaktivnu isplatu, uz obrazloženje da nemaju validna rješenja. Pitamo se kako im je u tom periodu isplaćivana invalidnina, a sada vise u zraku – dodaje Sijerčić.

Senad Hasović, jedan od oštećenih RVI, pojašnjava da im je raniji status vratio glavni revizor Federalnog ministarstva Omer Bašić, uz odluku da im se isplate sredstva uskraćena u periodu od 2011. do 2014. godine.

- Godine 2016. Bašić je otišao u penziju, a došao je neki novi inspektor, koji je poništio ta rješenja jer navodno nisu po zakonu urađena. Ako nisu, zašto se niko u roku nije žalio pa je rješenje postalo pravosnažno – kaže Hasović.

Kasnijim dogovorima s ministrom Bukvarevićem RVI su pristali da povuku tužbe podnesene nadležnom sudu, kako bi bili upućeni na novu reviziju.

Tokom nove revizije prava su im priznata, ali je retroaktivna isplata izostala.

- Mi smo njega ispoštovali kao ministra, povukli smo tužbe jer smo mu vjerovali, a on nas dvije godine laže. Moram to reći ovako – laže. Ljudima se sada, bez kamata, duguje od 500 do 17.000 KM – ističe Hasović.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice