U 2018. godini planirana modernizacija nekoliko cesta na području BPK-a - Goražde PRESS

Breaking

23. 03. 2018.

U 2018. godini planirana modernizacija nekoliko cesta na području BPK-a

Direktorica kantonalne Direkcije za ceste Izeta Jahić danas je predstavila Plan i program Direkcije za 2018. godinu na koji je Vlada Bosasnko-podrinjskog kantona Goražde dala saglasnost na svojoj posljednjoj sjednici.

Prema njenim riječima, za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u ukupnom iznosu od oko 1,5 miliona KM, od čega se jedan dio sredstava izdvaja za rekonstrukciju i modernizaciju, a drugi za tekuće održavanje.

U ovoj godini, kako navodi direktorica Jahić, planirano je nekoliko značajnih projekata modernizacije i rekonstrukcije regionalne ceste R448.

– U zadnjih nekoliko godina, Direkcija za ceste radila je rekonstrukciju regionalnog puta od polazne tačke Potkozara, kroz grad, do kraja ulice Meha Drljevića i do sada možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. U potpunosti smo modernizovali ovu saobraćajnicu, uradili projekat saobraćajne signalizacije i možemo smatrati da je do ove tačke regionalna cesta rekonstruisana po najsavremenijim standardima – kazala je direktorica.

U ovoj godini planiran je nastavak radova na modernizaciji regionalne ceste R448 od semafora na raskrsnici ulica Meha Drljevića i 1. slavne višegradske brigade, a uključit će rekonstrukciju dijela ulice 1. slavne višegradske brigade u dužni od 400 m.

Drugi značajan projekat odnosi se na modernizaciju ceste prema izletištu Rorovi, gdje je planirano da se uradi savremena saobraćajnica u dužini oko 2,4 km, uključujući potrebnu signalizaciju i ivičnjake.

Kako ističe direktorica Izeta Jahić, treći važan projekat u ovoj godini je sanacija i rekonstrukcija regionalne ceste R448 na potezu Hranjen – Bare.

– Mi ćemo, nažalost, samo morati sanirati dio kolovoza. Nećemo raditi ivičnjake, niti proširivati cestu. Radi se o dijelu puta koji je jako oštećen usljed djejstva vode i mraza. Nažalost, svake godine imamo barem po jednu dionicu koja se mora sanirati zbog djejstva mraza i vode, a na velikim nadmorskim visinama uvijek imamo taj problem na regionalnoj cesti – istakla je ona.

Ovim prilikom iskazana su očekivanja da će se u toku ove godine pokrenuti i aktivnosti na nekoliko značajnih projekata rekonstrukcije i modernizacije magistralnih puteva na prostoru BPK Goražde koji su u nadležnosti JP ceste FBiH, a koji bi se trebali finansirati iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, Investicijske banke i Svjetske banke.

Istaknuto je da je planirano da se iz ovih sredstava u ukupnom iznosu od 300.000.000,00 KM u predstojeće četiri godine finansira više projekata putne infrastrukture na području FBiH, među kojima su i projekti u BPK Goražde.

– Mi smo nastojali da projekti vezani za naš kanton budu bar u prve dvije godine tog projekta i nadamo se i očekujemo, što je Direkciji za ceste najbitnije vezano za projekat rekonstrukcije mosta „Žrtava genocida u Srebenici“, da procedura bude započeta u ovoj godini. Dakle, imamo obećanje da će u aprilu mjesecu biti raspisan tender – pojasnila je direktorica Direkcije za ceste i kazala da je projekat rekonstrukcije mosta već završen i spreman za realizaciju.

Pomenut je još jedan veliki projekat rekonstrukcije kada je riječ o magistralnim putevima.

– Ima još jedan projekat koji je možda najveći u ovom ciklusu, a to je rekonstrukcija magistralne ceste M-20, od Ustikoline do entitetske linije. Radi se o rehabilitaciji kolovoza, zapravo obnavljanju površinskog sloja, a tu je uključen Projekat kružne raskrsnice Vitkovići i, nadam se, trotoari kroz Baćke i Vinariće koji su ključni problem bezbjednosti saobraćaja u Goraždu za kretanje pješaka kroz ta naselja – kazala je Jahić.

Ovom prilikom direktorica je dodala da će Kantonalna direkcija poduzeti sve napore na animiranju JP Ceste FBiH kako bi se što veći broj pomenutih aktivnosti realizovao u prve dvije godine implementacije ovog velikog projekta Cesta Federacije.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice