U Goraždu postavljen kamen temeljac za novu stambenu zgradu - Goražde PRESS

Breaking

12. 03. 2018.

U Goraždu postavljen kamen temeljac za novu stambenu zgradu

Brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, općina u njegovom sastavu i Grada Goražda, te vjerskih zajednica, prisustvovali su svečanosti polaganja kamena temeljca za novu stambenu zgradu Lamela H3 koja će graditi u ulici 43.Drinske brigade, u Goraždu.

Ukupna vrijednost nove zgrade sa 26 stambenih jedinica je 2 miliona KM, uz učešće vlade BPK Goražde koje je vezano i za subvencioniranje po jednom kvadratnom metru u iznosu od 300 KM. Vrijednost kvadratnog metra stana iznosi 1.031. KM.

Kamen temeljac položili su kantonalni premijer Emir Oković, ministar za urbanizam Slobodan Janković, a ovom su činu prisustvovali i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i paroh goraždanski Mihajlo Andrić.

-Izvođač radova na novom stambenom objektu, lameli H3 je građevinsko preduzeće „ Drina“ iz Goražda. Sa početkom proljeća krenuće radovi, sve potrebne administrativne procedure što se tiče vlade su završene, a rok za završetak radova je 16 mjeseci – kazao je ovom prilikom ministar za urbanizam BPK Goražde, Slobodan Janković.



Premijer BPK Goražde Emir Oković ističe kako se se radi o aktivnostima koje bosansko podrinjski kanton realizuje već duže vrijeme, kroz niz mandata, u oblasti stambene izgradnje. – Ovo je epilog aktivnosti koje smo mi, kao vlada , vodili u prethodnom periodu, u kompletnoj neophodnoj proceduri za ovako važan projekat. Mislim da je ovo jedna pozitivna i dobra praksa koja doprinosi pozitivnim trendovima u našem kantonu i ukupnom ambijentu ovdje. Ovo je projekat, u kome mi kao kanton, među rijetkima u Federaciji, podržavamo nabavku stanova po povoljnijim uslovima uz subvencije po jednom metru kvadratnom za sve one korisnike koji su odlučili da učestvuju u kupovini stana i koji prođu potrebnu proceduru. Ta je procedura u toku, zapravo drugostepeni postupak radi utvrđivanja konačne liste korisnika, a radi se o korisnicima koji prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje, a važno je reći da prioritet kod kupovine stana imaju mladi do 35 godina – rekao je kantonalni premijer
Oković.



Goražde PRESS / Glas Goražda 

Stranice