U Kangorou izazovu u Goraždu učešće uzelo 200. učenika - Goražde PRESS

Breaking

15. 03. 2018.

U Kangorou izazovu u Goraždu učešće uzelo 200. učenika

Klokan matematičar bez granica (Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov, s osnovnim ciljem promovisanja matematike među mladim ljudima u cijelom svijetu, ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika.

Po prvi put u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, ovo takmičenje održano je danas u osnovnim školama „Husein ef.Đozo“ u Goraždu i „Mehmedalija Mak Dizdar“  u Vitkovićima, na kojem je uzelo učešće oko 200 učenika.

Izazov se organizuje svake godine kako bi učenicima omogućio da na jedan zabavan način nešto novo nauče, te pokažu svoje talente.



Prema riječima  nastavnice matematike Ezrenke Trnčić, danas djeca u cijelom svijetu rade iste zadatke podijeljene u sedam različitih kategorija, a zadaci su funkcionalnog tipa, primjereni uzrastima i svakodnevnom životu. Prošle godine u ovom takmičenju širom svijeta učestvovalo je oko šest miliona učenika.




Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde podržava ovakav vid rada sa učenicima i razvijanje takmičarskog duha kod učenika u cilju napretka svakog pojedinca, kazala je ovom prilikom Amira Borovac, stručna savjetnica u resornom ministarstvu.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice