U Memorijalnoj šumi na Posestri postavljen kamen temeljac za izgradnju informativno-edukativne kuće - Goražde PRESS

Breaking

14. 03. 2018.

U Memorijalnoj šumi na Posestri postavljen kamen temeljac za izgradnju informativno-edukativne kuće

U kompleksu Memorijalne šume 8372 na Posestri kod Goražda položen je kamen temeljac i označen početak radova na izgradnji informativno - edukativne kuće i sadržaja za djecu.

Za ovaj dio projekta Ministarstvo turizma i okoliša FBiH odobrilo je 67.000 KM. Dio sredstava osigurat će i Vlada BPK i JP „Bosanskopodrinjske šume“, tako da će u ovaj dio kompleksa ukupno biti uloženo oko 100.000 KM.

Ministarstvo turizma na ovaj način ostaje jedno od rijetkih federalnih ministarstava koja pokazuju da odnos prema BPK treba i može biti drugačiji.

– Činjenica je da nam veliki broj zahtjeva dolazi iz KS i HNK, ali primjetan je rast i iz drugih, ne mogu reći zapostavljenih, ali kantona koji ranije nisu dostavljali toliko projekata. To je ono što mi ohrabrujemo. Goražde je jedan svijetli primjer – kazala nam je Azra Džigal, savjetnica federalne ministrice Edite Đapo.

Sadnja Memorijalne šume 8372, posvećene žrtvama genocida u Srebrenici, bit će okončana na proljeće sa oko 2.500 preostalih sadnica, kaže direktor JP „Bosanskopodrinjske šume“ Kenan Kanlić, te dodaje da istovremeno počinje i sadnja novog parka posvećenog žrtvama opsade Goražda. - Trasirali smo put ka izgradnji najljepšeg izletišta u ovoj regiji.



Očekuje nas i ozbiljan projekat izgradnje pristupnih puteva, koji će omogućiti ljudima da i sa velikim autobusima mogu doći ovdje, vratiti se iz Goražda zadovoljni i pričati drugima kako su došli u prostor kojeg su Goraždani uspjeli osmisliti, napraviti i ponuditi njima da imaju gdje doći, vidjeti ovu ljepotu, ponijeti ovog lijepog zraka i sjećanja – ističe goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić, inicijator ovog projekta.

Zbog loših iskustava iz prošlosti kompleks na Posestri bit će potrebno zaštititi, a premijer BPK Emir Oković kaže kako već postoji potreba za osnivanjem javnog preduzeća koje bi održavalo spomen obilježja, groblja i šehidska mezarja, koje bi upošljavalo boračku populaciju.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice