Upoznajte mladu Goraždanku aktivisticu srednjoškolaca u BiH - Goražde PRESS

Breaking

30. 03. 2018.

Upoznajte mladu Goraždanku aktivisticu srednjoškolaca u BiH

Goraždanka Zerina Hubjer ima samo 17 godina, ali iza nje je bogato iskustvo u građanskom aktivizmu, kroz Kulturno udruženje mladih iz Goražda i Asocijaciju srednjoškolaca BiH. Učenica trećeg razreda srednje škole smatra da bi život mladih danas bio mnogo drugačiji kada bi se odlučili da bar jedan dan budu aktivni i naprave promjenu u svom okruženju, ma koliko ona, na prvi pogled, bila sitna. 

- Mislila sam da srednjoškolci ne mogu promijeniti ništa, da je to samo šuplja priča, trošenje novca po seminarima, ali stvari su mnogo drugačije. Srednjoškolci iz 20 lokalnih zajednica izašli su na protest u Travniku i uspjeli spriječiti osnivanje nove škole. To je samo jedan primjer i naš najveći uspjeh, jer smo pokazali da učenici, bez vlasti i bilo kakve podrške ljudi na pozicijama, mogu uspjeti - kaže Zerina i dodaje da se borba za ukidanje bh. fenomena „dvije škole pod jednim krovom“ nastavlja.

Prije tri godina bila je samo članica, a danas je u Upravnom odboru ASuBiH, koja ima 60 lokalnih timova širom zemlje. Zerina tvrdi da srednjoškolci iz cijele države žele dijeliti znanje, a ne obrazovanje, zajedno ići u školu i da im nije problem kako se ko zove.

Upravo oni, ističe, bit će dio promjena koje se, uprkos protivljenju sadašnjeg sistema, moraju desiti.

- Mi imamo tri naroda koja mogu imati najljepšu priču na svijetu. Mi smo zajedno. Tri boje čine ljepši portret, jedna nije dovoljna da se slika uljepša – poručuje Hubjer.




Goražde PRESS / Avaz

Stranice