Zbog sve veće prisutnosti migranata u BPK održan sastanak te ponuđena riješenja - Goražde PRESS

Breaking

26. 03. 2018.

Zbog sve veće prisutnosti migranata u BPK održan sastanak te ponuđena riješenja

Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde u posljednjih nekoliko dana evidentiralo je  na području našeg kantona pojačano prisustvo miganata koji dolaze iz zemalja Bliskog istoka. Nakon identifikacione obrade, takva lica se proslijeđuju Terenskom uredu za stance, u skladu sa Zakonom o kreatanju i boravku stanaca u BiH, ali uzimajući u obzir fizičko stanje tih lica zbog višednevnog pješačenja od Crne Gore, danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan sastanak na kojem se razgovaralo o poduzimanjui neophodnih mjera za zbrinjavanje migranata dok traje postupak obrade.

Sastanku su pored ministra Nijaza Musića i vršioca dužnosti komesara Uprave policije Adema Lakovića, prisustvovali i premijer BPK Goražde Emir Oković, ministrica za socijalnu politiku zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija,  gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, pomoćnik načelnika Enver Adžem i šefica Terenskog ureda Goražde za strance u BiH Sabiha Terović.

Kako je istaknuto, do sada je evidentirano 86 miganata, a trenutno je njih 30 koji se nalaze na prostoru našeg kantona koja će se u narednih četranest dana izjasniti da li idu dalje ili će zatražiti azil. Na sastanku su dogovorene aktivnosti u vezi rješavanja ovog problema.

„Moramo znati da je njihovo krajnje odredište jedna od zemalja Evropske unije i da je naše područje samo prolazna destinacija gdje se oni ne misle zadržavati. Dok borave tu, mi moramo uložiti sve napore da ispoštujemo naše zakonske obaveze i na određen način pružimo pomoć. Ono što je iznenađujuće jeste da se migranti evidentiraju pedesetak metara nakon prelaska granice i ulaska u BiH. Moramo znati da je kontrola državne granice u nadležnosti Ministarstva sigurnosti, odnosno Granične policije. Drugo područje je entiteta Republike Srpske, odnosno područje Centra službi bezbjednosti Istočno Sarajevo, konkretno, mislim na Policijsku stanicu u Čajniču. Malo je čudno da ta lica uspiju proći ova područja i tek se evidentirati na našem području.

Mislim da je ovo državni problem i smatram da ćemo u tom smislu morati pokušati dati napore da se stvari stave pod kontrolu. Ono što smo do sada nastojali jeste da takva lica kad se zateknu na području našeg kantona pokušamo cijelo vrijeme držati pod određenim vidom kontrole, kako bismo u svakom momentu znali o kojem broju lica se radi,  te nakon obrade nastojali da ta lica proslijedimo u Centar za prihvat u Delijašu“-kazao je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nijaz Musić.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice