265.000 KM dodjeljeno poljoprivrednicima u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

02. 04. 2018.

265.000 KM dodjeljeno poljoprivrednicima u Goraždu

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u Velikoj sali ministarstva održana javna rasprava o Programu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2018.godinu. Ovoj javnoj raspravi kojoj je prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača prethodile su javne rasprave u općinama Pale i Foča u FBiH.

Vrijednost programa je 265.000 KM, a ima za cilj pružanje podrške u stvaranju uslova za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, povećanje zaposlenosti, broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka te omogućavanje adekvatnog životnog standarda poljoprivrednih proizvođača.

Kako je istaknuto, poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni visinom izdvojenih sredstava u budžetu za ove namjene, a prema riječima ministra Anesa Salmana, Ministarstvo za privredu će im  nastojati pružiti podršku u nivou raspoloživih sredstava, uzimajući u obzir činjenicu da u svjetski razvijenim ekonomijama poljoprivreda ima značajnu ulogu.

„Ja razumijem nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača,  ali stanje poljoprivrede u kojoj se ona trenutno nalazi nije odraz ovih programa niti poljoprivredni proizvođači rade i djeluju radi novčanih podsticaja u poljoprivredi, već to je pitanje realnih mogućnosti našeg kantona. U ovom momentu mi smo u mogućnosti izdvojiti ovaj iznos i on će biti na najbolji mogući način iskorišten, prije svega, u segmentu animalne i biljne proizvodnje, te ostale  vrste podsticaja, kao i  za kapitalna  ulaganja  i  investicije  u poljoprivredna gazdinstva.  jer  znamo da  kroz ovu vrstu pomoći stvaramo mogućnosti za proširenje proizvodnje, odnosno jačanje njihovog  rada i djelovanja. Cilj nam je da zadržimo radna mjesta u poljoprivredi i ne dozvolimo njeno urušavanje na ovim prostorima, a to u biti ne zavisi od Kantona i Ministarstva za privredu“- kazao je ovom prilikom ministar za privredu BPK Goražde Anes Salman.

Sve iznesene primjedbe i sugestije na ovaj program ministarstvo će ponovo razmotriti, a konačnu saglasnost će dati Vlada BPK Goražde, nakon čega će se pokrenuti aktivnosti vezane za njegovu realizaciju.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice