DEMOBILISANI BORCI IZ GORAŽDA PORUČILI Nismo se borili za to da nemamo hljeba, a da oni kupuju vile i zapošljavaju rodbinu - Goražde PRESS

Breaking

09. 04. 2018.

DEMOBILISANI BORCI IZ GORAŽDA PORUČILI Nismo se borili za to da nemamo hljeba, a da oni kupuju vile i zapošljavaju rodbinu

Demobilisani borci Goražda drugi put su se okupili ispred zgrade Vlade BPK, poručujući da je, zahvaljujući njima, ovaj grad nazvan gradom herojem.

Objavljivanje boračkog registra s imenima nezakonitih korisnika, uvođenje boračkog dodatka, ukidanje finansiranja i svođenje broja od 1.600 boračkih udruženja u FBiH na razumnu mjeru njihovi su zahtjevi upućeni Vladi FBiH.

Četvrti zahtjev upućen je Vladi BPK, a u njemu se traži revizija rada udruženja demobilisanih boraca zbog „osnovanih sumnji da se tamo radilo ono što nije smjelo“.

Demobilisana poručnica ARBiH Senada Herak već godinama je na evidenciji nezaposlenih. Dok se u institucije i ustanove zapošljavaju rodbina i stranački aktivisti, profesorica predškolskog odgoja godinama je bez posla, a zakonske odrede po kojima prednost pri upošljavanju imaju demobilisani borci ne važe.

– Nemam diplomu kupljenu u Širokom Brijegu i ne mogu se zaposliti u kantonalnim institucijama. Imam redovno završen fakultet i s tim sam upoznala ministre i premijera, tražila da zaštite obrazovanje na ovom prostoru. Sram vas bilo – kazala je Herak obraćajući se ministru za boračka pitanja BPK Enizu Haliloviću.



Bivši borac Šefik Bezdrob tvrdi da bolja prava od demobilisanih boraca imaju psi smješteni u azilima.

– Kerovi u Podhranjenu, skitalice s ulice su zbrinuti, a demobilisani borci nisu. Oni nemaju ni feninga mjesečno – kaže Bezdrob.

Podršku borcima uputili su i nekoliko ratnih komandanata i bivši saborci.

– Sramota me je što ovdje nema predstavnika udruženja invalida, ''zlatnih ljiljana'' i porodica šehida. Ovi momci nisu zaslužili da im se ovako radi – kaže Šemso Džanko, dobitnik ''Zlatnog ljiljana'' i 80-postotni ratni vojni invalid.

– Čekali smo 23 godine. Mi smo njima ovu državu u ruke predali, a vidjeli smo šta su nam uradili – bahaćenje političara, nepotizam, korupcija... Više ne možemo i nećemo biti imuni na to. Stati nećemo! Doći ćemo i u većem broju, pa će biti i radikalnijih mjera, pa poručujem da se ne igraju – kaže Amel Barimac.

On dodaje da u BiH može doći i do najgoreg scenarija.

– Može u ovoj državi da bude scenarij rušenja svega. Dajemo realno rokove i zahtjeve, a oni se bahate. Mi se nismo borili da ljudi nemaju hljeba da jedu, a oni se vozaju, kupuju vile po pet miliona, zapošljavaju rodbinu, žene i ljubavnice. Mi to nećemo gledati i dalje tako ne može u ovoj državi da se radi – ističe Barimac.



Okupljenim borcima obratio se kantonalni ministar za boračka pitanja Eniz Halilović, koji kaže da se godišnji budžet racionalno troši. Naglasio je da se većina zahtjeva odnosi na Vladu FBiH, a, kada je riječ o kantonalnom udruženju, vlada se u smjene predsjednika ne može miješati.

Nakon okupljanja ispred zgrade Vlade, bivši borci su se 15-tak minuta zadržali i ispred kancelarije Udruženja demobilisanih boraca BPK, a potom se razišli. Proteste je pratilo pojačano policijsko osiguranje, a incidenata nije bilo.




Goražde PRESS / Avaz

Stranice