Dodijeljeni ugovori po Programu stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba sa VSS - Goražde PRESS

Breaking

27. 04. 2018.

Dodijeljeni ugovori po Programu stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba sa VSS

U organizaciji Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u Sali Skupštine BPK Goražde upriličena dodjela ugovora po „Programu stručnog osposobljavanja osoba sa VSS za 2018. godinu“.

Dodjeli ugovora prisustvovao je i premijer BPK Goražde Emir Oković, koji je čestitao mladim osobama i poželio im puno uspjeha u sticanju prvog radnog iskustva.

Čestitke nezaposlenim osobama i poslodavcima uputila je i direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Cilj Programa je pružiti mogućnost mladim osobama sa završenom visokom stručnom spremom bez radnog iskustva za stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci te polaganje stručnog ispita kako bi postali konkurentniji na tržištu rada.

Vrijednost Programa je 130.000 KM, a na javni poziv apliciralo je petnaest poslodavaca kod kojih će trideset nezaposlenih sa evidencije Službe imati priliku steći  svoje prvo radno iskustvo.

Programom je predviđeno finansiranje, u periodu od dvanaest mjeseci, toplog obroka, osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja te troškovi prijevoza ukoliko nezaposlena osoba stanuje na udaljenosti većoj od tri kilometra od mjesta gdje obavlja stručno osposobljavanje u visini mjesečne karte gradskog saobraćaja.

Zbog nedovoljnog broja prijava, javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava. Ovom prilikom iz Službe za zapošljavanje BPK Goražde apelovali su na poslodavce da se prijave na javni poziv kako bi pružili mladim ljudima da steknu svoje prvo radno iskustvo.

„ Do utroška sredstava imamo mogućnost da pružimo prvo radno iskustvo za još 18 osoba. Pored preporuke poslodavcima da se prijave na ovaj javni poziv, ovom prilikom želim da najavim i novi javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje koji će biti objavljen 30.04.2018.godine. To je nova mjera  gdje će po prvi put nezaposlene osobe popunjavati online aplikaciju na stranici Federalnog zavoda, a zatim u roku od šezdeset dana tražiti poslodavca. Dakle, radi se o jednoj novini kojom se pokušava nezaposlene osobe više animirati  u traženju posla, kroz predstavljanje poslodavcu“- kazala je ovom prilikom Senija Hadžić, stručna saradnica za aktivnu politiku zapošljavanja u Službi za zapošljavanje BPK Goražde.



Vlada BPK

Stranice