Ministar Damir Žuga upriličio prijem za uspješne goraždanske atletičare - Goražde PRESS

Breaking

19. 04. 2018.

Ministar Damir Žuga upriličio prijem za uspješne goraždanske atletičare

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas je upriličio prijem za članove Atletskog kluba „Goražde“ Goražde.

Povod su bili rezultati koje bilježe članovi ovog relativno mladog, ali uspješnog sportskog kolektiva. Više informacija o samom radu goraždanskog atletskog kluba ministru je predočio predsjednik kluba, ujedno trener i takmičar Zaim Šuman.

U nastavku su navedeni neki od brojnih uspjeha koje je Atletski klub „Goražde“ postigao samo u ovoj godini.

Sportska udruga Neretva Run i Sportska zajednica Grada Metkovića organizovali su ove godine prvu manifestaciju poznatu pod nazivom „Mandarine Halfmarathon“, a paralelno se trčala i utrka humanitarnog karaktera Buttefly Run 5K, na kojoj je ubjedljivo pobijedio atletičar Atletskog kluba „Goražde“ Emir Hastor.

Krajem februara 2018. godine, u parku prirode Hutovo blato u Čapljini održan je kros na dužini od 8.000 metara u kojem su učestvovali pripadnici OS BiH, EUFOR-a, policije, srednjih škola i atletskih klubova na kojem je Zaim Šuman osvojio ubjedljivo prvo mjesto.

Dana 10. i 11. marta 2018. godine u Beogradu je održano 3. otvoreno balkansko veteransko atletsko prvenstvo u organizaciji Atletskog saveza Srbije, na kojem je atletičar Zaim Šuman trčao za reprezentaciju BiH na dionici od 1.500 metara i osvojio prvo mjesto ispred takmičara iz Crne Gore i predstavnika Mekedonije koji je bio trećeplasirani.

Drugog dana takmičenja u Beogradu, Zaim je nastupio u najjačoj kategoriji takmičara starosne dobi 30-40 godina za reprezentaciju BiH te osvojio i drugo zlato. Kako je istaknuto, utrka na 3.000 metara je bila neizvjesnija, ali je Šuman na kraju osvojio prvo mjesto ispred takmičara iz Crne Gore i Srbije.

U Mostaru je 24. marta 2018. godine održano drugo po redu takmičenje poznato pod nazivom “Utrka pet mostova”, u okviru kojeg je, pored polumaratona, održana i Međunarodna trka na 4 km. Na ovoj sportskoj manifestaciji nastupilo je preko hiljadu takmičara, među kojima i članovi Atletskog kluba “Goražde”. Emir Hastor nastupio je na utrci od 4 km i, u veoma jakoj konkurenciji, osvojio prvo mjesto, dok je Zaima Šuman zauzeo izvrsno 4. mjesto.

Dana 7. aprila 2018. godine u organizaciji Atletskog kluba “Bosna” iz Sarajeva održano je prvenstvo BiH u utrci na 10.000 metara. Članovi Atletskog kluba “Goražde” ostvarili su izvrsne rezultate i na ovom takmičenju Zaim Šuman je osvojio prvo mjesto, dok je Emir Hastor utrku završio kao treći.

Na međunarodnoj noćnoj utrci na 10 km poznatoj kao “Zenički cener” koja je održana u Zenici 14. aprila ove godine, u snažnoj konkurenciji, Zaim Šuman zauzeo je 4. mjesto, dok je Emir Hastor bio peti.

U Sarajevu je 15. aprila 2018. godine  održana Međunarodna ulična trka “Vivicitta 2018”.

Na glavnoj utrci od 12 km, Zaim Šuman zauzeo je drugo mjesto, dok je na utrci od 4 km Emir Hastor osvojio prvo mjesto.

Ovom prilikom naglašeni su i veoma dobri rezultati najmlađih predtavnika Atletskog kluba „Goražde“ čiji je prvi nastup na 1. polumaratonu Pale završio sa 4 medalje.

U utrci djece do sedam godina na dužini od 300 m, Azra Džebo je osvojila srebrnu medalju, a u konkurenciji djevojčica do 10 godina na utrci od 400 m, Sara Živojevic je osvojila zlatnu medalju. Takođe, u konkurenciji djecaka iste starosne dobi i na istooj dužini Orhan Kulelija također je osvojio zlatnu medalju. U konkurenciji djece do 12 godina, članica Atletskog kluba Goražde Ema Hadžiahmetović je osvojila bronzanu medalju.

Na manifestaciji  „Trka kroz Vlasenicu 2017“, član Atletskog kluba „Goražde“ Armen Imamović u konkurenciji dječaka godište 2006/07. osvojio je drugo mjesto u utrci na 300  metara.

Zaim Šuman je upoznao je ministra Žugu i sa radom Škole trčanja za odrasle, koja se realizuje u okviru Atletskog kluba „Goražde“ Goražde, a koju veoma uspješno vodi Emir Hastor. Kako je istaknuto, već sada je vidljivo da ova škola postiže svoj puni pogodak i bilježi dobar odziv osoba koje žele otkriti osnove sportskih aktivnosti u atletici te poboljšati svoje zdravlje.

Ministar Žuga čestitao je Šumanu i Hastoru na izuzetnim rezultatima i kazao kako je i on sam ponosan na njihove uspjehe. Dodjelom simboličnih poklona i priznanja, ministar je iskazao svoje poštovanje za sve što ovi vrijedni i uspješni sportisti čine za mlade ljude s prostora BPK-a, kao i na reprezentovanju države BiH, ovog kantona i grada Goražda.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice