Na klupi u Goraždu ostavio bombu, policija dežurala 16 sati - Goražde PRESS

Breaking

26. 04. 2018.

Na klupi u Goraždu ostavio bombu, policija dežurala 16 sati

Za sada nepoznati građanin u Višegradskoj ulici u Goraždu ostavio je ručnu bombu na klupi ispred zgrade čime je ugrozio sigurnost prolaznika i stvorio dodatne obaveze policiji.

Iz MUP-a BPK podsjećaju da je na snazi Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije BPK, na osnovu kojeg je predviđena amnestija za sve koji dobrovoljno predaju nelegalno naoružanje i minsko–eksplozivna sredstva.

- Ispred te zgrade u svakom momentu prolaze građani, a vrlo često se tu igraju i djeca. Policija je morala oko 16 sati osiguravati lice mjesta jer Federalna uprava civilne zaštite nije mogla izaći da preuzme minsko–eksplozivno sredstvo – kazao nam je šef Ureda komesara policije BPK Emko Rizvanović.

Rizvanović podsjeća da se nelegalnog oružja i sredstava građani mogu riješiti pozivom na broj 122 ili ih lično donijeti u Policijsku stanicu bez bilo kakvih zakonskih posljedica.

Zakonom usvojenim u oktobru prošle godine dozvoljena je i mogućnost legalizacije neprijavljenog naoružanja koje je potrebno prijaviti.

- PU Goražde izvršit će sve potrebne provjere koje podrazumijevaju da se oružje ne potražuje po bilo kojem osnovu i da osoba ispunjava opće i posebne uvjete za držanje i nošenje vatrenog naoružanja. U slučaju da je to tako, podnosiocu prijave će se izdati odobrenje bez obaveze dokazivanja porijekla naoružanja.

Ako osoba posjeduje minsko–eksplozivna sredstva ili naoružanje koje nije prijavljeno i za koje nije ni predviđena mogućnost izdavanja odobrenja za držanje i nošenje, ona čini krivično djelo, a građani koji posjeduju neprijavljeno oružje za koje se može izdati odobrenje čine prekršaj - pojašnjava Rizvanović.

Zakon dopušta legaliziranje svih vrsta lovačkog i ličnog naoružanja–poluautomatskih, repetirajućih pušaka i kombinovanih lovačkih pušaka i svih vrsta pištolja i revolvera.

Amnestija je na snazi do 18. oktobra, ali u policiji nisu zadovoljni odazivom građana jer su u proteklih šest i po mjeseci građani predali samo jedan gasni pištolj i deset metaka kalibra 7,62 milimetara.



Avaz

Stranice