Najveći dio ukupnih prihoda BPK ostvaruje izvozom roba i usluga - Goražde PRESS

Breaking

03. 04. 2018.

Najveći dio ukupnih prihoda BPK ostvaruje izvozom roba i usluga

Samo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom domaćih privrednici mogu postati konkurentni i na tržištima izvan BiH, kazao je Bukva

Deseti u nizu okrugli sto na temu Kako povećati konkurentnost privrede Bosansko-podrinjskog kantona održan je u Goraždu, što je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj jačanje cjelokupne bh. privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.

Okruglom stolu, koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, Privrednom komorom BPK i Udruženjem poslodavaca BPK Goražde, prisustvovalo je preko 40 predstavnika institucija i privrednih subjekata ove regije.

"BBI banka i BBI Vip Business Club su organizirali niz okruglih stolova širom Bosne i Hercegovine i odaziv je uvijek bio veliki. Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku čuti razmišljanja privrednika sa šireg područja BPK i regije Goražde, a mi im kao banka stojimo na raspolaganju", kazao je Ismet Bukva, rukovodilac BBI filijale u Goraždu. On je dodao da samo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom domaćih privrednici mogu postati konkurentni i na tržištima izvan BiH.

O mogućnostima i potencijalima privrede regije BPK govorio je Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK, ističući da je tema okruglog stola vrlo aktuelna i u interesu svih privrednika.

„Privreda BPK-a je uglavnom izvozno orijentisana i najveći dio svojih ukupnih prihoda ostvaruje izvozom roba i usluga, te najveći nivo pokrivenosti uvoza i izvoza roba i usluga BiH dolazi upravo iz ovog kantona. BBI Banka i Sarajevo Busines Forum predstavljaju šansu privrednicima i doprinose promociji i poboljšanju izvoza roba i usluga i uvoza repromaterijala i sirovina koji se koriste u našim tvornicama“, kazao je Terović.

Ovaj skup bio je namijenjen predstavnicima privrednog sektora i kompanijama sa šireg područja regije BPK-a, a ciljevi su bili razmjena iskustava sa inostranih tržišta, definiranje prioritetnih sektora privrede za promociju prema inostranim partnerima, kao i pružanje ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama.Oslobođenje

Stranice