Peti interkulturalni festival u Goraždu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

20. 04. 2018.

Peti interkulturalni festival u Goraždu - FOTO

Više od 150 djevojčica i dječaka, obučenih u nošnje naroda Bosne i Hercegovine, ispunili su vedrinom i pjesmom goraždansku Gradsku dvoranu „ Mirsad Hurić“. Đaci i nastavnici iz šest škola iz BPK Goražde ( Foče u FBiH, Goražda i Pala u FBiH) i šest škola iz Republike Srpske (Foče, Čajniča, Rudog i Višegrada) susreli su se na petom Interkulturalnom festivalu koji organizuje Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ iz Goražda, uz podršku ambasade SAD u BiH i OSCE.a.

-Veliko mi je zadovoljstvo što smo opet u Goraždu i što je ovaj put, ovdje rekordan broj učenika i učenica. Za nas je Festival veliki događaj i izazov u kome uživamo jer ništa nije važnije od susretanja djece, od njihovog druženja i upoznavanja sa svim našim različitostima koje nas zajedno, čine jedinstvenom zemljom u svijetu – rekao je ovom prilikom Husein Halilović, predsjednik Udruženja koje je organizator ove manifestacije.

U ime kantonalnog ministarstva obrazovanja učesnicima festivala pozdrave i dobrodošlicu uputila je Emina Hadžić, a manifestaciju je zvanično otvorio goraždanski gradonačelnik dr. sci Muhamed Ramović.

-Goražde i kroz ovaj festtival demonstrira svoju otvorenost i posvećenost širenju i jačanju prijateljstva. Posebno je važno da u ovoj misiji učestvuju djeca, a ovaj festival je tim važniji jer na jedinstven način promoviše sve naše različitosti i naše sličnosti i afirmiše bosanskohercegovački multikulturalizam – rekao je u obraćanju Ramović.



Katarina Tufekdžić iz fočanske Osnovne škole „ Veselin Masleša“ na festivalu interkulturalizma je drugi put, a bila je učesnica i kampa na Sadbi ( MZ u Goraždu) koji takođe organizuje udruženje „ Pomoć djeci Balkana“.

-U Goraždu nam je jako lijepo i ovaj festival je super manifestacija, jer nam pruža priliku da upoznamo druge kulture i običaje, da se družimo i stičemo nova prijateljstva. Ja sam ovdje srela poznate drugarice i drugove i baš smo obradovali novom druženju – kaže Katarina, dodajući kako ekipa iz njene škole na festivalu predstavlja običaje uz pravoslavni praznik Vaskrs.

Sretan zbog učešća na festivalu je i Bilal Ćurović, učenik Osnovne škole „ Ustikolina“ ( Foča u FBiH) čiji đaci su ostalim učesnicima i publici na jedinstven način predstavili običaje uz Bajram, uključujući i pripremu baklave, što je bilo posebno interesetno pogledati.

-Pokazujemo kako se ukućani spremaju za Bajram, kako se pripremaju tradicionalna jela. Za mene je ovaj festival veoma važan, jer, osim što pokažemo naše, vidimo i običaje drugog naroda i upoznamo i steknemo nove prijatelje iz drugih škola – rekao je Bilal.



Profesorica bosanskog jezika u goraždanskoj Osnovnoj školi „ Fahrudin Fahro Baščelija“ Sanela Mašić smatra da je veoma važno da se organizuje i dešava ovakva manifestacija, prije svega zbog djece koje su, kako kaže, najsjajniji ambasadori prijateljstva i razumijevanja.

-Drago mi je da smo se i mi priključili ovom bogatstvu,ovom šarenilu boja i ljepoti ideja. Mi imamo jedan mali prikaz ramazanske večeri. Sjajno je da đaci i na ovaj način pokazuju tradicije i običaje naroda iz kojih dolaze. Bosna i Hercegovina je satkana od različitosti a one su naše beskrajno važno bogatstvo – ističe Mašić.

A to smo bogatstvo u goraždanskoj gradskoj dvorani vidjeli na štandu svake od dvanest škola. Bogatstvo tradicije i običaja. Vidjeli smo i čuli različitosti u obilježavanju vjerskih praznika, u pripremi jela, u pjesmi, narodnim igrama. Različitosti koje nas pribižavaju i povezuju.

Ipak, najveće bogatstvo vidjeli smo na licima djevojčica i dječaka. Vidjeli smo beskrajnu dobrotu. A najveće bogatstvo i različitosti i sličnosti bilo je naravno, u srcima đaka koji su i na ovom festivalu, Goražde uljepšali velikim, iskrenim osmjesima.


POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU OVDJE



Glas Goražda

Stranice