Predstavljena privredna kretanja na prostoru BPK Goražde - Goražde PRESS

Breaking

22. 04. 2018.

Predstavljena privredna kretanja na prostoru BPK Goražde

U organizaciji Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održan sastanak s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, menadžmenta Privredne komore, kao i predstavnika Udruženja poslodavaca i Službe za zapošljavanje na kojem su predstavljena privredna kretanja na području BPK Goražde u prošloj godini.

Cilj sastanka bio je da se sagledaju postignuti privredni rezultati, kao i mogućnosti za njihovo poboljšanje u narednom periodu kroz unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

Premijer BPK Goražde izrazio je zadovoljstvo pokazateljima koji su prezentovani na sastanku te istakao da se u predstojećem periodu trebaju poduzeti mjere koje će biti usmjerene na rješavanje uočenih problema i poboljšanje uslova za dalji razvoj privrede.

– Za nas je bitno da zaposlenost raste iznad projiciranih 2,2 posto godišnje, što je generalno jako dobar rezultat koji pozitivno utiče na sve ostalo. Upoznali smo predstavnike Privredne komore sa nekim osnovnim i najbitnijim strateškim pravcima kantona u smislu razvoja cestovne infrastrukture, novih budućih zakonskih okvira poput Zakona o lokalnom poslovanju, gdje mi želimo da određeni dio prihoda koji ostvarujemo od privrede istoj vratimo. Dotakli smo se pitanja i nekih naših potencijala, poput hidro-potencijala i turističkih potencijala i na kraju istakli potrebu značajnijeg ulaganja u zaštitu okoliša i sistem obrazovanja. Kada govorimo o obrazovanju, nisam mislio samo na prilagođavanje potrebama tržišta rada, već generalno sistema obrazovanja koji će izvući maksimum iz naše djece i na kraju zadržati sve nas ovdje i učiniti boljitak kvalitetnijim. Suočili smo se sa pitanjem migracija i mislim da je to u narednom periodu jedno od osnovnih pitanja koje će trebati razvijati. U tom dijelu potrebno je uključiti sve nivoe vlasti od općine, kantona i druge, kako bi se utvrdio neki set mjera koje je potrebno usmjeriti u tom pravcu – istakao je premijer Emir Oković.

Ovom prilikom pomenute su i aktivosti koje se odnose na nova ulaganja u namjenskoj industriji.

– Ono gdje mi želimo usmjeriti svoje aktivnosti jeste, prije svega,  ka Vladi Federacije u cilju uspostave novog investicijskog ciklusa unutar namjenske industrije. Znamo da je Vlada Federacije većinski vlasnik u tom dijelu. U prethodnoj godini smo imali jednu takvu sličnu aktivnost koja je rezultirala pozitivnim efektima, tako da smo sebi u zadatak stavili da u ovoj godini idemo u tom pravcu – kazao je premijer.

Predsjednik Privredne komore Dževad Terović istakao je kako je jedan od ciljeva sastanka bio da se razmijene mišljenja i stavovi s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti  na nivou kantona u pogledu ambijenta  u kojem posluju privredna društva na području BPK Goražde.

– Obuhvatili smo niz različtih tema od sadašnjeg stanja, perspektiva u budućnosti i pravaca u kojim želimo ići od objektivnosti i očekivanja da će neki infrastrukturni projekti biti konačno započeti i završeni u bliskoj budućnosti koji će dati novu energiju da privredna društva iskorače još dalje, da više proizvode, više izvoze i više povećavaju standard svojih zaposlenih radnika, a samim tim i svih drugih građana BPK Goražde – kazao je Terović.

U tom kontekstu, na sastanku je prezentovan i Projekat cestovnog povezivanja Goražda sa Sarajevom, kao i ono što je do sada urađeno na njegovoj realizaciji, a koji bi, kako je istaknuto, bio od ključnog značaja za dalji razvoj privrede na ovom području.



Vlada BPK

Stranice