Sezona sadnje u Hubjerima kod Goražda počela još u februaru - Goražde PRESS

Breaking

18. 04. 2018.

Sezona sadnje u Hubjerima kod Goražda počela još u februaru

Plastenička proizvodnja dio je tradicije stanovnika naselja Hubjeri kod Goražda, mjesta u kojem se proizvodi najviše hrane u BPK. Pripreme za ovaj način sadnje povrća počinju znatno ranije nego na otvorenim parcelama. 

- Sezona je počela još u februaru, tako da se zimi skoro nismo ni odmarali. Dok smo očistili plastenike od prethodne sezone, preorali, pođubrili i pripremili, već u februaru počela je sjetva presade - kaže jedan od proizvođača Munib Kazagić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Goražda.

Proizvodnju paprike, paradajza, krastavca i drugih kultura u zatvorenom prostoru Munib i njegova porodica naslijedili su od roditelja. Od penzije je teško preživjeti, pa se prodajom sadnica i povrća sa oko 500 kvadrata pod folijom malo popravi stanje u kućnom budžetu.

- Može se preživljavati, a da se nešto uživa, slabo. Stanje u poljoprivredi nije najbolje, jer slabi su kantonalni i federalni poticaji, a nisu ni redovni. Još nismo naplatili poticaje od prošle godine – pojašnjava Kazagić.

Upravo zbog ovakvog odnosa vlasti mnoga polja ostaju neobrađena.

– Država mora podržati poljoprivrednike, ne samo ovdje nego i u cijeloj BiH. Slaba je podrška da bismo mogli biti konkurentni na tržištu. S adekvatnim poticajima naši sugrađani bi mogli kupiti zdravu hranu od nas, a ne da kasnije, zbog konzumiranja jeftine robe iz uvoza, te pare daju za lijekove – dodaje Munib Kazagić.



Avaz

Stranice