U Goraždu obilježen Dan sjećanja na poginule policajce - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

06. 04. 2018.

U Goraždu obilježen Dan sjećanja na poginule policajce - FOTO

U organizaciji Udruženja veterana policije regije Goražde, obilježen je Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH. Osim veterana i članova porodica poginulih policajaca, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici boračkih udruženja iz nekoliko gradova, lokalnih vlasti i građani. Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u gradu te učenjem Fatihe odata je počast poginulim policajcima, braniteljima Goražda i RBiH, kao i djeci ubijenoj tokom agresije na BiH.

- Tuga nikada ne može prestati, ali satisfakciju predstavlja to što svake godine dolazim ovdje i znam da neko misli na mog brata, da moj brat nije zaboravljen. To je velika stvar – kaže Safija Murtić, sestra policajca Safeta Bulatovića, koji je dao život u odbrani Goražda.

Kasim Muslić uoči rata imenovan je za komandira PS Ilovača, čiji su pripadnici s prvim jedinicama ARBiH kasnije odolijevali napadima iz pravca Foče.

– U zgradi MUP-a su se vodili pregovori, a grad je već bio opkoljen i znalo se šta se sprema. U Ilovači sam bio sve do ranjavanja. Policijska jedinica na Ilovači kasnije je potčinjena 1. drinskoj udarnoj brigadi, pod komandom rahmetli Zaima Imamovića – govori Muslić.

Policija je već početkom 1991. godine znala da se priprema rat, kaže Ševko Hodžić, predsjednik Udruženja veterana policije Goražde.

– Dana 18. septembra 1991. godine, naredbom državnog rukovodstva, mobiliziran je cjelokupan rezervni sastav policije, tako da smo početkom agresije već na neki način bili pripremljeni. To je bila jedina legalna oružana formacija koja je pružila prvi otpor neprijatelju – ističe Hodžić.

Kroz policijske jedinice regije Goražde tokom rata je prošlo oko 900 pripadnika. Šezdeset i jedan policajac je poginuo, a 196 njih je teže i lakše ranjeno. Za zasluge tokom odbrane Goražda 15 policajaca je odlikovano Zlatnom policijskom značkom, a jedan Ordenom za hrabrost.

Veterani policije dijele sudbinu ostalih boraca u BiH, kaže Muslić, te dodaje da branitelji moraju sačuvati dostojanstvo i stvoriti jedinstvenu organizaciju.

– Neću da imenujem sada, ali zna se ko je uradio ovo da mi budemo podijeljeni. Bili smo jedna armija koja je branila BiH i zato treba nastojati da stvorimo jedno udruženje i da na kraju budemo pitani, a ne da ovako izlazimo na ulicu. To je poniženje za svakog borca – ističe Muslić.



POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU OVDJE



Goražde PRESS / Avaz

Stranice