U Goraždu za tri mjeseca zatvorena 23. obrta - Goražde PRESS

Breaking

07. 04. 2018.

U Goraždu za tri mjeseca zatvorena 23. obrta

U prva tri mjeseca 2018. godine na području BPK Goražde otvoreno je 10 novih, a zatvorena čak 23 obrta, istaknuto je na konferenciji za novinare Obrtničke komore BPK. 

Nelojalna konkurencija, visoki nameti, te izostanak adekvatnih podsticajnih mjera države osnovni su razlozi zbog kojih Goražde gubi pojedine zanate bez kojih nijedan grad ne može.

- Ako mi u gradu nemamo registriranog nijednog vodoinstalatera, molera, ako imamo jednog električara koji je prijavljen kao dopunsko zanimanje, onda se pitamo jesmo li uopće grad, je li Obrtnička komora ispunila svoju funkciju i je li imala podršku politike, Kantona i Općine da tim ljudima pruži šansu. Imali smo mi registrirana ta zanimanja, ali siva ekonomija je natjerala te ljude da zatvore svoje obrte. Ako uzmemo podatak da u BPK uđe pet šlepera "Jupola", onda se moramo pitati ko taj "Jupol" razmaže i ugradi. Ili ko ugradi elektromaterijal vrijedan 2-3 miliona maraka – kazao je Ahmed Popović, predsjednik UO OK BPK Goražde.

Predsjednik Federalne obrtničke komore Željko Babić kaže da se sa sličnim problemima obrtnici suočavaju u svih 10 kantona, te da su izmjene Zakona o obrtu nužne kako bi se stanje promijenilo.

– Borimo se već 6-7 mjeseci, ali svi naši prijedlozi se ne prihvataju s ozbiljnošću. Jedino u FBiH obrtnik nema pravo na uvoz i izvoz, a sve zemlje okruženja, pa i RS je to vrlo brzo riješila, mogu da uvoze i izvoze. To je velika kočnica pri vođenju obrta. Veliki problem je i školska sprema, jer morate kupiti diplomu da bi obavljali neki obrt, a pitanje je da li ta diploma donosi znanje, zna li obrtnik raditi ili ne, reći će građani i tržište – ističe Babić.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice