U Rasadniku postavljen kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade za socijalno-ugrožena lica - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

09. 04. 2018.

U Rasadniku postavljen kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade za socijalno-ugrožena lica - FOTO

U naselju Rasadnik danas je u prisustvu brojnih zvaničnika i gostiju organizovano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade socijalnog stanovanja. Riječ je o projektu izgradnje zgrade u sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP) multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a implementatori su bh. institucije. Izvođač radova je firma GP Drina Goražde, dok će izgradnjom zgrade biti obezbijeđeno 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg grada. Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5 400 porodica u BIH, odnosno oko 14. 000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura, a učešće naše države iznosi oko 15 miliona eura. Glavni donator programa je Evropska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarili su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Govoreći o važnosti izgradnje zgrade u naselju Rasadnik, te da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade naglasio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

“Kroz Sporazum o saradnji utvrđene su obaveze koje je u ovom projektu preuzeo Grad Goražde, te smo ih u rokovima i standardima realizirali. Osigurali smo parcelu, urbanističku i građevinsku dozvolu, kao i potrebne priključke na komunalnu infrastrukturu, električna energija, vodosnadbijevanje, kanalizacija, grijanje i telefonski priključak”, kazao je Ramović.

“Regionalni stambeni program je jedna od aktivnosti na koju imamo razloga biti ponosni. Projekat finansira grupa donatora, na čelu sa Evropskom unijom i našim drugim prijateljskim zemljama. Skupština donatora osigurala je dosad oko 95 miliona KM za BiH, a uz naše sudjelovanje dosad osigurani iznos je oko 110 miliona. To je impresivna finansijska slika, a još značajnim projekat čine vrijednosti solidarnosti i humanostima na kojima je utemeljen. Broj od oko 1.000 porodica kojima smo u okviru ovog programa osigurali krov nad glavom i toplinu novog doma govori dovoljno. Činjenica da uspješno realiziramo preuzete obaveze govori dovoljno o ozbiljnosti našeg pristupa. Efikasna saradnja svih institucija pokazuje da zajedničkim snagama možemo uraditi dobre stvari”, kazao je federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić.


POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU OVDJE


Goražde PRESS / RTV BPK

Stranice