Učenici s područja BPK Goražde učestvovat će u međunarodnom testiranju iz pojedinih predmeta - Goražde PRESS

Breaking

09. 04. 2018.

Učenici s područja BPK Goražde učestvovat će u međunarodnom testiranju iz pojedinih predmeta

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kultru i sport Damir Žuga danas je najavio da će u nekoliko škola na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u naredna tri dana biti provedeno PISA testiranje učenika.

Radi se o testiranju koje je projekat Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a koje će, u saradnji s resornim ministarstvima, provesti Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH. Ovo testiranje se provodi na međunarodnom nivou radi procjene postignuća učenika koji dolaze iz različitih obrazovnih sistema i poređenja njihovog znanja, a sve s ciljem da se ispita da li je to znanje funkcionalno i primjenjivo u daljem obrazovanju i svakodnevnom životu. Također, cilj je da rezultati ovog testiranja posluže kao alat u kreiranju budućih obrazovnih politika.

Prema riječima ministra Damira Žuge u testiranju će učestvovati 154 učenika prvih razreda svih srednjih škola u Goraždu, kao i osnovnih škola „Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Ustikolina“.

– Po prvi put ćemo dobiti validne empirijske pokazatelje kakvo je stanje u našem obrazovnom sistemu. PISA istraživanje je nešto što postoji već sedam godina i implementira se u osamdeset zemalja u svijetu – pojasnio je resorni ministar i podsjetio da je prošle godine na području BPK Goražde provedeno eksperimentalno PISA testiranje učenika.

U okviru pomenutog testiranja procjenjuje se znanje učenika iz čitanja, matematike i prirodnih nauka, a u procesu testiranja učestvuju učenici starosne dobi od petnaest godina, s obzirom na to da u većini OECD zemalja ova dob ujedno predstavlja gornju granicu u procesu obaveznog obrazovanja.

– Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj je garant kvaliteta i relevantnosti ovog istraživanja. Dakle, PISA istraživanje je nešto što će na u narednom periodu dati pokazatelje u kojem smjeru da vodimo obrazovnu politiku. Ovo je po prvi put istraživanje u kojem ćemo dobiti podatke gdje smo mi sa funkcionalnim znanjem i koliko učenici koji se testiraju, a to su ovaj put učenici koji su 2002. godište, to funkcionalno znanje mogu primjeniti u praksi – istakao je ministar Žuga.

Istaknuto je također da, osim znanja i vještina iz konkretnih predmeta, PISA testiranje prati i upitnik koji popunjavaju učenici, a koji ispituje i druge aspekte života i rada učenika, kao npr. njihov odnos prema radu, slobodnom vremenu i sl.

– U ovom smislu, PISA istraživanje je prava mjera našeg obrazovnog sistema i ono će, nakon dobijenih rezultata odrediti, u kojem pravcu da kreiramo obrazovne politike na nivou BiH – kazao je ministar Damir Žuga.

Ovom prilikom je istaknuto da se učenici neće morati posebno pripremati za ovo testiranje te da će rezultati testiranje pružiti realnu sliku o tome koliko je znanje učenika funkcionalno i primjenjivo u svakodnevnim životnim situacijama.



Vlada BPK

Stranice