Za prosvjetne radnike u Goraždu održani seminari "Zdravlje mladih" - Goražde PRESS

Breaking

06. 04. 2018.

Za prosvjetne radnike u Goraždu održani seminari "Zdravlje mladih"

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod BPK Goražde i ove godine, u vrijeme proljetnog raspusta, organizovali su seminare za prosvjetne radnike.

Seminari u saradnji sa Organizacijom XY iz Sarajeva  o temi „Zdravlje mladih“ u protekla četiri dana održani su u Osnovnoj školi „Husein ef.Đozo“ . Kako je istaknuto, urađeno je sedam modula o različitim temama kada je u pitanju zdravlje mladih,  a implementirat će se u osnovnim školama od šestog do devetog razreda, isključivo kroz nastavne planove i  odjeljenske zajednice.

„Drago mi je da imamo priliku da u ovih nekoliko dana radimo na razvoju njihovih kompetencija za primjenu najsavremenijih pedagoških metoda u radu s mladima. Raduje me činjenica da sarađujemo sa Ministarstvom i Pedagoškim zavodom u Goraždu koji prave iskorak u odnosu na druge regije u BiH, gdje zaista integriraju najbolje međunarodne prakse sve u cilju zaštite zdravlja mladih. Mladi u Goraždu od danas imaju pristup kvalitetnim programima usmjerenim na životne vještine, dakle ne ona frontalna edukacija na koju smo navikli u našem tradicionalnom obrazovanju, nego zaista pristup koji mlade ljude osnažuje u više domena“- ističe predstavnik Asocijacije XY iz Sarajeva Feđa Mehmedović.Podršku ovim aktivnostima, odnosno edukaciju o zdravlju zasnovanu na međunarodno priznatim metodologijama koje omogućavaju mladima provjerene i pouzdane informacije, pruža i Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

„Na ovaj način mi mlade osobe osposobljavamo da donose odgovorne odluke u svakodnevnom životu, i ako se odluke donesu u ovom ranom uzrastu, one imaju odraz na cjelokupan život. Radi se o početku cjeloživotne edukacije o temama koje nisu vezane samo za period odrastanja, nego su značajne i kroz cijeli život“-riječi su Enide Imamović iz Populacionog fonda UN-a.

U okviru ovih seminara održana održana je i edukacija nastavnika u nastavnom procesu od prvog do petog razreda o temi „Nastavni planovi i programi i njihova realizacija“ te „Motivacija učenika“, dok je za profesore s manjim radnim iskustvom organizovan seminar o temi „Početak nastavnog procesa“.

„Kroz ove module možemo jasno da istaknemo da su to moduli na osnovu ishoda učenja i koji su usko vezani sa koleracijom određenih nastavnih predmeta koji se izučavaju u našim osnovnim školama od šestog do devetog razreda. Takođe, mogu da kažem da su i savjetnici iz oblasti obrazovanja iz našeg Pedagoškog zavoda uzeli učešće i svako od savjetnika je održao radionicu o različitim temama s ciljanim grupama-kazala je direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota.





Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice