Iz Južnoafričke Republike stigli u Mravinjac gdje je 1945. pao avion njihovog oca - Goražde PRESS

Breaking

03. 05. 2018.

Iz Južnoafričke Republike stigli u Mravinjac gdje je 1945. pao avion njihovog oca

Pune 73 godine otkako je avion „Bristol Beaufighter“ njihovog oca Tomasa (Thomas) pogođen iznad jugoistočne Bosne, brat i sestra Džon Bejli (John Bailey) i Džejn Purčejs (Jane Purchase) iz Južnoafričke Republike posjetili su jučer mjesto njegovog pada u Mravinjcu kod Goražda. 

Obavljen zadatak

Kao poručnik avijacije Tomas Bejli gađao je kasarnu u Stočarima kod Sokoca, a potom partizanima pokušao dati signal da je zadatak obavljen. Pogođen je 24. aprila 1945., pokušao je prisilno sletjeti u polja pored Drine, ali oštećeni avion nije izdržao pa je pao u korito rijeke Drine, nekoliko kilometara uzvodno od Goražda.

- Tog dana sam ispod sela čuvao krave pored Drine i čuo zvuk aviona, a onda i prasak, jer je avion zakačio jedno drvo. Prevrnuo se na krov, a onda sam vidio dvije osobe na trupu aviona kako mašu bijelim zastavama - priča Osman Čovčić, koji je kao dječak svjedočio padu aviona.

Goražde je bilo oslobođen grad, pa su partizani čamcem evakuirali dvojicu pilota. Kasnije su prebačeni u Dubrovnik, a potom u Italiju. Tomas je umro u svojoj domovini 1980. godine. Tek na mjestu pada aviona njegova kćerka Džejn iz Port Elizabeta dobila je kompletnu sliku događaja o kojem godinama prikuplja informacije.

- Zadivljujuće je vidjeti ovaj teren i razgovarati s ovdašnjim ljudima. Tu smo u spomen na našeg oca. Zahvalna sam što je preživio, kao i ljudima ovdje koji su ga spasili, jer sigurno je to bilo zastrašujuće iskustvo - kaže Džejn.

Džon Bejli kaže da je nevjerovatan osjećaj biti na mjestu nesreće, jer njegov otac nije mnogo pričao o ratu.

Letačka knjižica

- Sve što smo saznali bilo je iz njegove letačke knjižice i od jednog entuzijaste iz JAR-a koji nam je puno pomogao da dođemo ovamo. Bilo bi fantastično kada bi se ovo mjesto obilježilo, jer ti mladi ljudi bili su u ratu, ali borili su se za mir - dodaje Džon, koji živi u gradu Džordža.

Drugi svjetski rat prekinuo je studij medicine njegovog oca Tomasa, koji je nakon oporavka do smrti 1980. radio kao advokat.


Ostaci aviona u Sarajevu

Na olupini aviona, zaglavljenoj u koritu Drine, igrala su se djeca, a onda se neko dosjetio da od rezervoara za gorivo napravi čamce.

- Oni su nam dobro došli za prevoženje drva preko Drine - prisjetio se Osman.

Kasnije su ostaci aviona, pomoću specijalnog vozila, izvučeni iz rijeke i odvezeni ka Sarajevu.



Avaz

Stranice