Počeo program Manifestacije "Dani otpora" - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

04. 05. 2018.

Počeo program Manifestacije "Dani otpora" - FOTO

Historiskim časom u svim školama i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'', danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

04. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda - bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda - iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam i premijer Vlade BPK Emir Oković, nakon čega je prikazana prezentacija projekta izgradnje novog spomen obilježja. U sklopu protokola delegacije su obišle šehidsko mezarje u Kolijevkama, gdje su učenjem dove i polaganjem cvijeća još jednom odali počast poginulim šehidima.



U sklopu današnjeg programa organizovana je posjeta teško oboljelim borcima koji su u Kantonalnoj bolnici, zatim je u holu Centra za kulturu otvorena Izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica, a za večeras sa početkom u 18h u Maloj sali Centra za kulturu planirana je promocija knjiga mr. Džebraila Bajramovića ''Političko ponašanje'', ''Bošnjački demokratski izazovi'' i ''Bošnjački globalni izazovi'', dok će se u Velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 19:30h odigrati predstava Teatra mladih pod nazivom ''O maju su snam pričali''.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupili su učenici osnovne škole Fahrudin Fahro Baščelija.

U subotu 05. maja u okviru Programa planirana je posjeta i polaganje cvijeća na šehidski mezarjima na području BPK-a, dok će se u večernjima satima na platou spomen-obilježja ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'' održati koncert ''Ratna produkcija – muzičko stvaralaštvo u vrijeme rata 92. – 95.''



06. maja u sklopu Programa na Hranjenu je planirano takmičenje u amaterskoj radiogonimetriji, dok će se 08. maja u Mlaoj sali Centra za kulturu obilježiti Dan Crvenog križa/polumjeseca.

09. maja u sklopu Programa obilježit će se ''Dan pobjede nad fašizmom'' i ''Dan zlatnih ljiljana'', dok će se 10. maja održat tradicionalni pohod ''Tragom drinskih brigada''.



POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU OVDJE



Goražde PRESS / Grad Goražde

Stranice