U Goraždu održan sastanak o problemima Roma - Goražde PRESS

Breaking

11. 05. 2018.

U Goraždu održan sastanak o problemima Roma

U partnerstvu s organizacijom "World Vision", te podršku OSCE-a, Centar za socijalni rad BPK Goražde organizirao je sastanak posvećen stambenom zbrinjavanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnim pitanjima Roma.

Najavljena je izgradnja stambenih jedinica za četiri romske porodice.

- Na području Goražda živi 10 porodica s 23 djece, a u Prači tri porodice s devetero djece. Najveći problemi integracije romske populacije su obrazovanje i neriješena stambena pitanja – kazala je Mediha Jašarević-Hodžić, direktorica Centra.

Alisa Kratovac je majka petero djece i živi u kontejneru u Podhranjenu, bez vode i struje.

Njena kćerka Almedina završila je predškolsko obrazovanje i u septembru polazi u prvi razred.

– To je nešto najljepše što sam doživjela u svojih 28 godina. Ali je problem spremiti dijete za školu i pisanje zadaće kad nemamo struju. Stambeno pitanje nam je najvažnije, ali ne bismo imali ništa protiv ni da se zaposlimo jer ako nemamo školu, imamo iskustvo pa možemo nešta raditi. Ne tražim da sjedim u stolici, već bilo šta – prati stubišta, prozore jer živimo od 140 maraka dječijeg dodatka - kaže Alisa.

Sastanku je prisustvovao i Dervo Sejdić, aktivista koji simbolizira borbu za ravnopravnost građana u BiH.



Na pitanje kada će svi ljudi u ovoj zemlji imati jednaka prava, odgovara da to treba pitati bh. političare ili predstavnike međunarodne zajednice.

Kaže da o izmjenama izbornog zakona treba razgovarati nakon izbora jer ih nije moguće dogovoriti u izbornoj godini.

- Ja sam stariji čovjek i nisam siguran da će se za mog života riješiti ravnopravnost građana BiH, ali vjerovatno će nakon 15-20 godina doći neke nove ličnosti, nove pameti koje će shvatiti da bez ovih standarda BiH neće daleko dogurati – istakao je Sejdić.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice