U Goraždu održano kantonalno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz Civitasa - Goražde PRESS

Breaking

03. 05. 2018.

U Goraždu održano kantonalno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz Civitasa

Ekipe šest osnovnih i tri srednje škole u BPK Goražde, učestvovale su u završnom takmičenju u okviru projekta „ Civitas“.
I ove godine domaćin takmičenja bila je goraždanska OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija“ čija je direktorica Jasmina Djana, prije njegovog početka pozdravila učesnike takmičenja, prosvjetne radnike i goste, a nadmetanje u građanskom obrazovanju zvanično je otvorila Dika Makota, direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda.

Teme koje su ekipe prezentirale bile su raznolike a po njihovim naslovima viddjelo se da đaci i osnovnih i srednjih škola ozbilno promišljaju nad opštim ali i lokalnim problemima, nudeći i konkretna rješenja.

Prema odlukama stručnih komisija, pobjednik u konkurenciji osnovnih škola je ekipa OŠ „ Hasan Turčalo Brzi“ ( Ilovača) čiji su đaci predstavili problem zloupotrebe nargile u goraždanskim ugostiteljskim objektima, dok su među srednjoškolcima najuspješniji bili đaci MSŠ „ Enver Pozderović“ - (Gimnazija). Goraždanski gimnazijalci kroz prezentaciju govorili su o još jednom društvenom fenomenu - nedostatku seksualnog obrazovanja u školama.



Koordinator CIVITAS-a za Bosansko podrinjski kanton Alija Lapo ocjenjuje i ovogodišnji angažman đaka i prosvjetnih radnika koji su radili sa ekipama kao uspješan, osobito u primjeni i poštovanju potrebnih procedura i praksi. –Nadam se da će neka od predloženih politika razreda, odnosno ekipa, naći svoju primjenu u svakodnevnici. I ovogodišnje takmičenje i cijeli proces kroz koji su ekipe prošle do njegove završnice pokazuju sve vrijednosti građanskog obrazovanja – ističe Lapo.



Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice