U Goraždu se obilježava Dan 1. drinske udarne brigade - Goražde PRESS

Breaking

12. 05. 2018.

U Goraždu se obilježava Dan 1. drinske udarne brigade

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Zaimovom dolu, kod goraždanskog sela Poratak, počelo je obilježavanje Dana 1. drinske udarne brigade. Na ovom mjestu komandant Zaim Imamović, prije 26 godina, postrojio je prvih 300 pripadnika 1. bataljona 1. DUB-a.

Nizom sadržaja odata je počast herojima, predvođenim jednim od najboljih komandanata koje je ARBiH imala.

- O Zaimu je dosta rečeno i zna se da je on heroj, ali nikada nije dobio Orden heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Sama činjenica da je kao komandant brigade ranjen šest puta, bila je dovoljna da mu se to priznanje dodijeli – kaže Selim Imamović, predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića. 

Organiziran je planinarski pohod Ilovača – Zaimov do – Posestra, maraton „Tragom drinskih brigada“ od Spomen-parka Rorovi kod Goražda do Sadbe, u Posestri je otvorena i šehidska kapija na šehidskom mezarju, a centralni program organiziran je na Sadbi, gdje se održavaju sportska takmičenja i kulturno–umjetnički program. Na ovaj način, Dan brigade obilježava se u svim većim mjestima u kojima je ona nastajala.

Zaim Imamović organizirao je otpor agresiji, komandovao 1. drinskom brigadom i dobivao presudne bitke za odbranu Goražda. Kasnije je imenovan za komandanta 14. divizije ARBiH.

Poginuo je 9. oktobra 1995. godine na Treskavici.



Avaz

Stranice