U mezarju Kolijevke obavljen ukop posmrtnih ostataka heroja - Goražde PRESS

Breaking

16. 05. 2018.

U mezarju Kolijevke obavljen ukop posmrtnih ostataka heroja

Ibrahim Kabaklija jedan je od heroja odbrambeno–oslobodilačkog rata i ljudi koji ovoj zemlji svako nekoliko decenija najviše trebaju.

Učestvovao je u borbama na svim ratištima oko Goražda, a u neke od akcija je i sam išao. Kabaklija, poznat pod nadimkom Čimbur, poginuo je u aprilu 1993. godine na brdu Zaglavak kod Višegrada, tokom velike agresorske ofanzive na slobodni višegradski teritorij.

Dženaza je, kažu saborci, obavljena u mezarju Katovići kod Međeđe. Na brzinu, pod granatama, Ibrahim je ukopan u mezarje u kojem je pet mjeseci ranije sahranjen i njegov brat Nermin.

Uslijedio je egzodus preostalog stanovništva i pad slobodnog teritorija Višegrada, a potom i poratna nebriga države za njene heroje, pa se niko nije mogao sjetiti gdje je tačno Čimburov mezar.

Prije dvije godine uzeti su uzorci i obavljena DNK analiza, a Ibrahimove kosti su, 25 godina nakon klanjanja dženaze, svoj smiraj pronašle među saborcima, herojima Podrinja, na mezarju Kolijevke. Dobitnika ''Zlatnog ljiljana'' ispratilo je tek nekoliko desetina saboraca.



- Ovdje su danas na ispitu pale sve boračke organizacije i politika koja i na ovaj način pokazuje svoj odnos prema nama borcima – kazao je Suljo Fejzić, ratni komandant bataljona „Čole“, 1. slavne višegradske brigade ARBiH.

- Ibrahim je bio primjer patriote koji želi odbraniti svoj toprak, zemlju i narod – gazija nad gazijama - kazao nam je Fejzić, dodajući da se drugi put država ogriješila o Kabakliju.

– I ne samo o njega. Država se ogriješila prema mnogima, okrenula je leđa patriotama. Mali broj njih može reći da je zadovoljan – ističe Fejzić.



Avaz

Stranice