GORAŽDE I USTIKOLINA GAJE TRADICIJU TOKOM MJESECA POSTA Nema ništa ljepše od mirisa somuna koji se širi mahalama - Goražde PRESS

Breaking

06. 06. 2018.

GORAŽDE I USTIKOLINA GAJE TRADICIJU TOKOM MJESECA POSTA Nema ništa ljepše od mirisa somuna koji se širi mahalama

Miris somuna na goraždanskim ulicama najavljuje vrijeme iftara, a pekari imaju pune ruke posla kako bi somuni na vrijeme stigli na ramazanske sofre. U goraždanskoj domaćoj pekari „Selex“ somuni se peku na tradicionalan način, u velikoj peći na drva. Vlasnik Selmedin Sirbubalo Sela kaže da uoči iftara četveročlana ekipa pripremi oko 600 somuna. 

- Svaki dan dolazim, jer me ovaj somun podsjeća na onaj sarajevski. Ramazan je i prepoznatljiv po mirisu somuna. Čini mi se da smo ove godine nekako više u ramazanu, jer manje je naroda i po kafanama i svi ove dane provode u krugu porodice - kazao nam je Murat Đaković.

Muhidin Džiko ističe da je ramazan mjesec posta, ibadeta, ali i tihe radosti koja preplavi čovjeka i koja se osjeća iznutra.

- Svi mu se radujemo. Miris somuna i naše hrane koja se širi mahalama nešto je posebno, to je teško opisati, već treba osjetiti i doživjeti - dodaje Džiko.

Miris somuna preplavio je i Ustikolinu, malo mjesto sa samo jednom pekarom. Enes Keč s kolegama iz pekare „Kolina“ pokazao nam je proces pravljenja somuna koji samo na prvi pogled izgleda jednostavan – od pripreme tijesta, oblikovanja, posipanja ćurekotom do pečenja.

- Ovim poslom bavim se već oko 12 godina. Ustikolina je od davnina bila poznata po svojim pekarama. Kao dijete, sjećam se tih pekara u koje su ljudi iz Foče znali maksuz dolaziti. Iako se somuni prave i poslije, ramazanski su posebni - kaže Keč.Avaz

Stranice