Nastavljeni radovi na izgradnji mosta u Vitkovićima - Goražde PRESS

Breaking

04. 06. 2018.

Nastavljeni radovi na izgradnji mosta u Vitkovićima

Nakon što je bilo određenih zastoja na radovima na mostu u naselju Vitkovići, ovih dana firma GP ''ŽGP'' d.d. Sarajevo koja je izvođač radova, ponovo je počela sa radom.

Tim povodom mjesto izvođenja radova posjetio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je kazao da je zadovoljan dinamikom radova, jer je zastoj bio iz opravdanih razloga, te nešto više kazao u izjavi za medije – ''Opravdano pitaju građani, vijećnici, treba da se brinemo zašto kasni izgradnja mosta u Vitkovićima i iz kojih razloga. Mi smo imali zimski period u kojem je vodostaj rijeke Drine bio velik i zaista radovi se nisu mogli izvoditi i naravno da smo produžili rokove. Vodostaj se smanjio. Izvođač je uradio  dobar dio posla. Sve kule su završene i evo danas počinju sa nastavkom gradnje vezano za samu konstrukciju mosta. Prema informacijama sa posljednjeg sastanka koji smo imali zajedno sa nadzorom firmom Trasa iz Mostara, kao i direktorom firme ŽGP koja je izvođač radova da je negdje u oktobru rok za završetak radova za sam most i projekat koji je koštao oko 2.500 000,000 KM, s tim da vraća PDV kod svih projekata sa Saudijskim kreditom, jer zamislite na milion KM vrati se 170. 000,00 KM koji se opet mogu uložiti.  Mi smo do sada zadovoljni sa izvođačem. ŽGP je jedna od najboljih firmi i drago nam je da su oni izvođači iz razloga što je ovo vrlo zahtjevan posao, znamo Drina kava je i koja je brzina vodotoka, tako da jako smo zadovoljni radovima i kvalitetom. Pratit ćemo stanje. Oktobar je rok za zvaničan završetak radova na mostu u Vitkovićima.’’

Riječ je o projektu, kojeg mnogi nazivaju historijskim, jer je veoma značajan za građane Vitkovića i desne obale mjesne zajednice odnosno stanovnike Kodžaga, Ahmovića i drugih mjesta koji godinama prelaze čamcem na lijevu obalu, a kao što je poznato projekat se realizuje putem kreditnih sredstava koje je Grad Goražde odobrio Saudijski fond za razvoj.

Projekat izgradnje mosta vrijedan je 2.536.971,98 KM, a finansira se, kao što smo naglasili veoma povoljnim kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Izvođač radova je firma GP ''ŽGP'' d.d. Sarajevo, dok će poslove stručnog nadzora vršiti firma ''Trasa'' d.o.o.



Goražde PRESS / Grad Goražde

Stranice