PROBLEMI GRAĐANA GORAŽDA NA SATIRIČAN NAČIN Ibrahimov zid želja na mostu Alije Izetbegovića - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

11. 06. 2018.

PROBLEMI GRAĐANA GORAŽDA NA SATIRIČAN NAČIN Ibrahimov zid želja na mostu Alije Izetbegovića - FOTO

Ponedjeljak je, vreli dan, 14 sati. Nesvakidašnja scena na gradskom mostu u Goraždu. Na sredini mosta trakama koje pozivaju na oprez ograđen prostor trotoara na kome je postavljen pano sa objašnjenjem – šta se dešava...? Na most u svečarskom hodu dolazi ministar gradnje sa svojom svitom a između njih vrijedni radnik koji zakačenim za konopac vuče poveliki kamen. Ali ne bilo kakakv kamen. To je kamen temeljac -za zid želja!

Naravno, i ministar i svita i radnik nisu stvarni, već su to bili članice i članovi Teatra mladih Goražde koji su učestvovali u performansu nazvanom baš „ Zid želja“. Ovim činom građanskog neslaganja goraždanin Ibrahim Delić, uz pomoć mladih glumaca, kako reče“ hoće da ukaže na propuste u procesu gradnje u BPK Goražde i Goraždu, proces u kome“ "kako kome padne napamet može da gradi, pregrađuje, zauzima javne površine, a drugima se osporava zakonsko pravo na korištenje vlastitog poslovnog prostora“.U isto vrijeme, Delić, vlasnik jedne od ugostiteljskih radnji, želio je kako je kazao novinarima da upozori javnost na vlastiti problem koji ima u višemjesečnom nadmudrivanju sa birokratijom.

„ Zid želja“ , kako su pojasnili autor i učesnici performansa omogućiće građanima da na njemu ističu svoje želje kada je gradnja u pitanju ali i da na svoju ruku rade i grade kako žele. Nešto što pomalo liči na već prisutno stanje ili sve prisutnije predizborne poruke.
Nakon svečanosti i obraćanja „ ministra“ građanima, kamen temeljac je, nošen rukama radnika – glumca, otišao dalje. Da, kako je najavljeno, bude početak izgradnje brze ceste Goražde – Sarajevo.

Uobičajeno je da najveći broj građanki i građana svoje nezadovoljstvo nečim u zajednici demonstrira ponekom rečenicom na društvenim mrežama i to najčešće – inkognito. Većina gunđa i ćuti.
Ibrahim Delić i mladi glumice i glumci su svoje neslaganje sa društvenom zbiljom iskazali na ovaj način. Pozorišni.
Slijedi očekivani – drugi čin. Sa nekim drugim scenaristima, zapletima, epilozima, ulogama. I glumcima.


POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU OVDJE


Goražde PRESS / Glas Goražda 


Stranice