"Nema te na kahvi" 8.372 fildžana na mostu u Goraždu, kao sjećanje na ubijene Srebreničane - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

12. 07. 2018.

"Nema te na kahvi" 8.372 fildžana na mostu u Goraždu, kao sjećanje na ubijene Srebreničane - FOTO

Dan nakon kolektivne dženaze i komemoracije u Potočarima, Goraždani su na Mostu Alije Izetbegovića postavili 8.372 fildžana učestvujući u performansu "Nema te na kahvi" koji tradicionalno organizuje Asocijacija mladih Medžlisa Islamske zajednice ovog grada.
Čine to svake godine, suosjećajući i dijeleći tugu sa majkama Srebrenice, moleći se za ubijene Srebreničane, 8.372 očeva, sinova i braće koje njihovi najmiliji nisu dočekali. Pred duše srebreničkih žrtava proučena je fatiha, a njihovim najbližim upućena poruka da Goražde suosjeća.

Spremanje kafe za najdraže i iščekivanje njihovog dolaska dio je bosanske tradicije. Mladi iz Asocijacije Medžlisa Islamske zajednice Goražde, performansom "Nema te na kahvi" zajedno sa stotinama građana Goražda, pokazali su doboko poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, šaljući poruku da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica, nikada i nikome ne ponovi zlo počinjeno u u srcu Evrope, u "zaštićenim zonama" UN-a, na istoku Bosne.



Redanje fildžana na mostu pratili su zvuci srebreničkog inferna koje je "nosila" Drina, tuga na licima ljudi dok upućuju dovu, i molitva da majke i djeca Sebrenice, imaju dovoljno snage i sabura, da nastave dalje.

"Čekali su na kafi cijeli jedan grad, vidite kako je teško postaviti 8.372 fildžana, djeluje tako nestvarno i kao nemoguće. Još uvijek se pitamo kako je ubiti jedan cijeli grad, 8.372 ljudska bića koje je neko čekao da dođu. Koliko je samo majki, supruga, kćeri, čekalo svoje sinove, muževe i očeve da im skuhaju fildžan kahve. Koliko je samo nade bilo u tom iščekivanju, koliko je prošlo godina da se ne nadju preostale kosti, koliko će njih još čekati na smiraj u Potočarima. Mislim i molim se da sabur i molitva budu snaga majkama Srebrenice, neka im dragi Bog olakša ove dane", kaže Esma iz Goražda.



Poručuje da Srebrenica ne smije biti samo 11. jula.

"To je najmanje što možemo učiniti za njih. Zbog njih, zbog nas i budućih generacije, uz poruku da se genocid u Srebrenici počinjen 11. jula 1995 godine, nikada ne zaboravi", kazala je Amela Dučić koordinatorica Asocijacije mladih Medžlisa IZ Goražde, naglašavajući da je neophodno da se u prvom redu mladima probudi svijest o genocidu u Srebrenici.


Goražde PRESS vam donosi i bogatu foto-galeriju, pogledajte KLIKNI OVDJE



Klix

Stranice