U BPK investirano blizu milion maraka, obećana i dodatna sredstva za krovove zgrada u Vitkovićima - Goražde PRESS

Breaking

15. 08. 2018.

U BPK investirano blizu milion maraka, obećana i dodatna sredstva za krovove zgrada u Vitkovićima

Ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo obećala je tokom posjete Goraždu nastavak podrške projektima koji budu kandidirani iz BPK. 

Ministarstvo na čijem je čelu pokazalo je izuzetnu osjetljivost prema problemima stanovnika jednog od finansijski neodrživih kantona te za različite projekte u protekloj godini izdvojilo blizu milion maraka.

Đapo je izrazila zadovoljstvo saradnjom s kantonalnim i gradskim institucijama Goražda, a posebno političkim jedinstvom poslanika iz ovog kantona u borbi za interese građana iz BPK. Naime, iako je SBB opoziciona stranka u Skupštini BPK Goražde, većina inicijativa za rješavanje niza dugogodišnjih problema u Goraždu došla je od vijećnika i poslanika iz ove stranke.

- Došla sam u kontrolu, da vidim na koji način se realiziraju ti projekti. Prošle godine smo investirali u izgradnju parka kod Goražda, a u naselju Vitkovići je u projektu energetske efikasnosti u toku izgradnja krovova na stambenim zgradama. Imali smo i niz projekata u oblasti turizma, a kroz projekt energetske efikasnosti Goražde je povuklo značajan iznos za obnovu škola i javnih institucija. Na prijedlog poslanika iz SBB-a, Vlada FBiH je odobrila 100.000 KM za sanaciju krova Sportske dvorane, kako bi se mladi mogli nesmetano i sigurno baviti sportom – kazala je Đapo.

Đapo je posjetila i Vitkoviće, gdje je u toku sanacija krovova na 15 stambenih zgrada. Iako je bilo planirano da projektom budu obuhvaćene 24 zgrade, nakon tenderske procedure odobrena sredstva nisu bila dovoljna.



Tokom susreta s korisnicima potkrovnih stanova koji još prokišnjavaju, Đapo je obećala da će učiniti sve da se odobre i dodatna sredstva kako bi i njihovi problemi bili riješeni. Ona je najavila i nastavak podrške kroz druge projekte, posebno u oblasti razvoja turizma na Drini, rijeci koja predstavlja veliki potencijal.

- Blizu milion maraka lokalne vlasti, BPK i javna preduzeća su povukle u proteklom periodu iz Ministarstva. Zbog toga, ovo je Federalno ministarstvo koje je opravdalo svoje postojanje i mislim da su sredstva adekvatno uložena – od projekata utopljavanja naših osnovnih i srednjih škola, sanacije dvorane, tri projekta u Memorijalnoj šumi 8372 na Posestri do utopljavanja i pokrivanja zgrada u Vitkovićima. Ministrica Đapo je u svakom momentu dobro došla u ovaj kanton – istakao je kantonalni ministar obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Damir Žuga.



Avaz

Stranice