Na Trgu branilaca održana tematsko-pokazna vježba jedinica Civilne zaštite - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

17. 09. 2018.

Na Trgu branilaca održana tematsko-pokazna vježba jedinica Civilne zaštite - FOTO

U okviru Programa kojim se obilježavaju Dan oslobođenja i Dan Grada i BPK Goražde, u Goraždu je održana taktičko – pokazna vježba službi i jedinica Civilne zaštite. Vidjeli smo na djelu pripadnike niza službi koji su pokazali visok nivo njihove spremnosti i obučenosti, a kako su ocjenili zvaničnici Grada, i koordinacije i komunikacije.

Vježba se sastojala iz pet tematski cjelina čiji je cilj bio da građanima sa jedne strane pokaže stepen spremnosti, organizovanosti, obučenosti i opremljenost jedinica, kao i da, sa druge strane, pokaže koordinaciju i saradnju unutar samih jedinica i službi tokom akcije zaštite i spašavanja. Učešće u vježbi uzelo je petnaestjedinica i službi i to: Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Goražde, Služba medicinske pomoći, Gorska služba spašavanja, Služba za radiološko-hemijsko-biološku (RHB) u Zavodu za javno zdravstvo BPK-a Goražde, Služba radio amatera u udruženju “ Radio klub Drina “, Služba za čistoću, Službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, u udruženju građana kajakaški klub Buk“ Goražde, Služba Crvenog križa u Crvenom križu Goražde, Služba za zaštitu životinja u Vetrinarskoj stanici Goražde, Služba za zaštitu od požara u DVD-u Goražde, Služba za zaštitu od požara Unis “GINEX” d.d, MUP BPK-a, A tim FUCZ-e za minsko-eksplozivna sredstva, Janjina d.o.o. Goražde i JU Centar za kulturu.



-Veoma smo zadovoljni izvedenom vježbom, obzirom da je bila sveobuhavtna, da je imala preko stotinu učesnika sa više od dvedeset vozila. Imali smo uspješnu komunikaciju i sihronizovano djelovanje između petnaest različitih učesnika tako da , što se tiče komandovanja, rukovođenja i upravljanja, možemo dati najvišu ocjenu. Pokazali smo da u slučaju situacije koja može biti realna, ova vježba može koristiti da nam da sliku naše ukupne spremnosti i svakako je od velike koristi – kazala je nakon vježbe Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu.



Nakon završene vježbe, smotru pripadnika službi civilne zaštite i svih učesnika ovog događaja, izvšio je gradonačelnik i komandant Štaba civilne zaštite dr.sci Muhamed Ramović kome je raport predao komandant vježbe Benamir Uglješa, v.d. starješina profesionalne vatrogasne jedinice Goražde.




Gradonačelnik Ramović je ocijenio da je taktičko – pokazna vježba imala visok nivo i zahvalio se na predanosti i angažovanju svim njenim učesnicima.


Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice