U Goraždu počele SIGO igre - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

14. 09. 2018.

U Goraždu počele SIGO igre - FOTO

Dvadeset pet godina je proteklo od održavanja manifestacije koja je Goražde zauvjek smjestila u istoriju kao grad u kome je ljudski duh bio iznad svega, duh koji je pobjedio zlo. Dogodilo se prije 25 godina - u jednom gradu, vječnom gradu na vječnoj rijeci, u vrijeme dok je grad bio pod, opsadom agresora, desile su se igre, sportske igre goraždanskog okruga, prva i jedinstvena manifestacija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Manifestacija koja je svjedočanstvo o nepobjedivosti duha, volje, ljubavi prema gradu i domovini, Bosni i Hercegovini.

SIGO su prvi put održane, u organizaciji Sportskog društva Goražde, 1993.godine a u nekoliko sportskih disciplina nadmetali su se borci, sportistkinje i sportisti iz Goražda, Foče, Rudog, Višegrada, Rogatice i Čajniča.

Igre su i ove godine dio programa kojim se obilježava Dan oslobođenja, Dan grada Goražda i Bosansko podrinjskog kantona Goražde, a njihovi organizatori, uz podršku resornog ministarstva su Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja BPK Goražde i Udruženje pedagoga sporta Goražde.



Na terenima u sportskom centru 1. maj, više od 250 osnovaca i srednjoškolaca iz BPK Goražde takmiči se u malom fudbalu, rukometu, košarci, odbojci i atletici.

-Igre su u vremenu kada su se ovdje branile osnovne humanističke vrijednosti, pokazale svijetu našu hrabrost i silnu veličinu i snagu boraca koji su i duhovnim otporom, na sportskim terenima, slavili slobodu – rekao je u svom obraćanju učesnicima igara goraždanski gradonačelnik, dr. sci Muhamed Ramović. – I sa ovog mjesta, sa sportskih terena, iz Goražda šaljemo u svijet poruke mira i poziv na razumijevanje među ljudima – istakao je Ramović.

Ovogodišnje igre otvorio je Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde. Žuga je istakao nemjereljivu vrijednost poruka i pouka Sportskih igara goraždanskog okruga.



-Sa iskrenim poštovanjem i divljenjem pozdravljamo učesnike i organizatore SIGO, a vas, dragi učenice i učenici pozivam da njegujete i razvijate, na svoj način čuvate, sve vrijednosti koje su bile i u srcima sportistkinja i sportista koji su nosili Prve sportske igre goraždanskog okruga – rekao je Žuga.



Glas Goražda

Stranice