Arman Bešlija je najbolji u Goraždu, a dobio odbijenicu za posao - Goražde PRESS

Breaking

17. 10. 2018.

Arman Bešlija je najbolji u Goraždu, a dobio odbijenicu za posao

Komisija za mlade Skupštine BPK Goražde dodijelila je priznanja za najuspješnijeg pojedinca i udruženje u prošloj godini, a laskave titule ponijeli su Arman Bešlija, član goraždanskog Teatra mladih i Atletski klub "Goražde".

Njima je zahvalnice i priznanja uručila Edita Velić, predsjednica Komisije za mlade Skupštine BPK Goražde, ističući da su svojim radom i aktivnostima doprinijeli afirmaciji i poboljšanju položaja mladih na području kantona u prošloj godini. U skupštinskoj komisiji smatraju da je ovo dobar način da podstaknu aktivizam kod mladih.

"Budale, priključite se"


Arman Bešlija je pravi primjer za to, jer uspio je okupiti ekipu koja je osnovala Teatar mladih koji se proslavio brojnim predstavama među kojima je i "Posljednji nezaposleni" koja je potpuno ogolila političku i društvenu zbilju u gradu na Drini, osnovali su Rock školu, organizirali Elza fest i niz drugih sadržaja. Svakome u Goraždu potpuno je jasno da se Bešlija kao pojedinac dokazao i mnogo prije 2017. ali i u ovoj godini.

"Moram reći da je timski rad uvijek najvažniji, još uvijek imamo neku pozitivnu ekipu na koju roditelji trebaju biti ponosni jer rade super stvari, ne prodaju za deset maraka našu budućnost, već rade na tome da ovdje imamo bolju budućnost. Kod nas se kaže da uvijek postoji neka budala koja će to vući, a u ovom slučaju to sam ja. Ipak su ovom društvu potrebnije budale nego stručni saradnici, jer kad se radi uvijek se budala zove, a kad se daju poslovi i zapošljava se, e onda se zovu stručni saradnici. Zato ovom prilikm želim reći da nam treba više budala, priključite se", kazao je Arman Bešlija, nakon dodjele priznanja.

Razloga za ovakvu ironiju, saznajemo, itekako ima. Arman je nedavno aplicirao za posao na poziciju "Stručni saradnik za mlade i kulturu" pri Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, no pokazalo se uzaludno.

Bio najbolji, dobio odbijenicu


"Izašao sam test općeg znanja. Položio. Priložio svu potrebnu dokumentaciju. Mislim, realno nisu ništa posebno ni tražili. Godina radnog iskustva u struci i diplomu VSS. Nigdje CV ili preporuke, bilo šta što bi moglo pomoći rukovodiocu službe da odluči koji kandidat zaslužuje poziciju. Pa nakon toga izašao na pismeni dio ispita i ostvario najviše bodova. Na intervjuu također imao više bodova. Da bi nakon toga čekao mjesecima da dobijem obavijest. Samo obavijest, a ne službeni dokument koji bi sadržavao pravni lijek i koji će mi dati pravo da se žalim. Jedno od osnovnih ustavnih i ljudskih prava je pravo da se žališ i da štitiš svoja prava. Samo je pisalo da sam imao najviše bodova i da sam najuspješniji, ali da neću dobiti posao. Poruka koja se šalje mladima je da nije bitno koliko ste dobri, uspješni, kakve ćete imati ocjene na fakultetu, koliko bili vrijedni, najbolji naučnici, radnici, ljudi..bitno je imati stranačku iskaznicu. Veoma loša poruka i zato mislim da nema potrebe da se politička scena i vladajući kao čude što idu mladi, jer upravo oni daju loš primjer i zbog toga su mladi izgubili vjeru i moral. Zato što i najbolji nisu dovoljno dobri, ako nisu podobni", poručuje Arman.

Dodaje kako je paradoksalno da ljude u BiH za istu stvar jedni hvale, tapšu po ramenu i obasipaju priznanjima, dok za iste ili slične urađene stvari iako imate najbolji rezultat, niste konkurentni jer je odluka o tome isključivo u rukama vlasti koja. kad god i što god bira, bira za sebe.

Zato je odlučio pohvaliti se priznanjem "na svoj način", pa je na Facebook profilu objavio termin za podjelu autograma "za svu raju".



Goražde PRESS / Klix

Stranice