Najpoznatije goraždansko izletište Rorovi na meti vandala - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

14. 10. 2018.

Najpoznatije goraždansko izletište Rorovi na meti vandala - FOTO

Najpoznatije goraždansko izletište Rorovi koje važi za jedno od najposjećenijih i najznačajnih gradskih izletišta, ponovo je na meti vandala. Tabla sa natpisom "Izletište Rorovi" je srušena, izletište u neredu, sto u šadrvanu uništen, a kontejneri odgurani niz padinu.

"Ovo nije prvi put da se izletište nađe u ovakvom stanju, ali ja sam zaprepašten danas. Imao sam trening i naišao na ovaj prizor, ogorčen sam, jer ovo nisu uradile životinje ili jesu jer očito i među nama ljudima ima onih sa životinjskim porivima. Dešavalo se i prije da dok radim trening nađem otpad koji su bacali oko kontejnera, ali gurnuti kontejner niz padinu koja je nekih 50-tak metara od ceste, izvaliti tablu sa natpisom i uništiti sto u šadrvanu, mislim da je ozbiljan poremećaj u nečijoj glavi", kazao nam je Emir Hastor, poznati goraždanski atletičar.

Mladić apeluje na nadležne, ali i građane da nešto učine kako bi se zaštitilo ovo jedinstveno i jedno od rijetkih goraždanskih izletišta.

Podsjetimo da se izletište "Rorovi" nalazi iznad starog austrijskog izletišta Površnica izgrađenog krajem XIX stoljeća. U to vrijeme su uvedeni novi društveni i kulturni procesi, pa je i uređeno izletište na Površnici, iznad grada, "Belvedere Würtemberg", u čast zemaljskog poglavara hercega Wilhelma Würtemberga.

Novoizgrađeni Rorovi su na dva kilometra od grada i pravi vidikovac sa kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu.




Izletište predstavlja simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije koja je trajala od 1992. do 1995. godine, a sve više privlači pažnju i interesovanje turista. Pored reprezentativnih primjera ratnih eksponata među kojima su tenkovi, topovi, protivavionsko oruđe i slično, na Rorovima se nalazi spomen kuća-muzej oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata, zatim šadrvan i klupe namjenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca, te ljuljaške i klackalice namjenjene za rekreaciju najmlađih posjetilaca izletišta.

Izletište je više puta uređeno i rekonstruisano, ali i bezbroj puta bilo na meti vandala koji ne prepoznaju ovakve vrijednosti.



Klix


Stranice